10 лекари и 11 пациенти станаха герои в Националната кампания "Живот със сърдечна недостатъчност" на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари.

Подбрани са най-въздействащите истории и най-"тежките" пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития - това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Кампанията завършва с три видеоистории от София. Те са оставени за финал, защото носят послания, свързани с предстоящите празници, а и част от преживяванията на героите са били през зимните месеци. Много често пациентите със сърдечна недостатъчност влизат в болница и нямат възможност да прекарат празниците със семействата си. С тримата герои от видеата тази година това няма да е така.

Иван Питеков попада при лекуващата си лекарка д-р Валентина Григорова в една тъмна и студена декемврийска вечер. Други лекари вдигат ръце от него, защото вече не могат да му помогнат. В д-р Григорова мъжът вижда своя ангел-спасител. Преди да започне лечение, не е можел да измине и няколко метра, без да спре. Днес всеки ден се разхожда по час и половина в Южния парк.

Миналите коледни празници са сериозно изпитание за Румен Руменов - активен мъж със собствен бизнес. Не може да спи няколко денонощия, защото кашля до задух в легнало положение. Спи седнал, не може да работи и търси лекар точно по празниците. Само шест месеца по-късно сърцето му е напълно възстановено, казва лекуващият му лекар доц. Борислав Ацев.

Ванина Лазарова отчита като голяма грешка, че не е потърсила лекарска помощ още при първите симптоми. Тогава е на 40 години. Не отива на лекар, защото е млада, активна и здрава. Осем години по-късно сърцето й е толкова увредено, че се налага имплантация на специално устройство, което подпомага сърдечната дейност. Не може да работи, чувства ужасна умора, заспива права в автобуса. Д-р Светлин Цонев я определя като един от най-тежките си пациенти, но шанс за Ванина и за хора като нея има.

Учителка от Бяла Слатина, известен бургаски фотограф, шофьор от Варна, служител на охранителна фирма от Пазарджик, пенсионирана медицинска сестра от Стара Загора, бивш одитор от София, общ работник от Горна Оряховица са другите герои в кампанията. Сред тях е и един от най-младите пациенти със сърдечна недостатъчност - Росен Ламбев от павликенското село Дъскот, на 30 години.

Правилна терапия, постоянен контрол и режим - това са стъпките в борбата със сърдечната недостатъчност. Живот с нея има, когато лекарят и пациентът са екип и гледат в една посока. Затова всички участници в кампанията са благодарни на своите лекари, без които - признават - можеха да не бъдат живи днес.

Всички видеоистории можете да гледате в канала на Института за здравно образование в Youtube с хаштага #ЖивотсъсСн или в плейлиста.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК - това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година.

Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко - в областите Добрич, Видин и Търговище.