За 18-и пореден ден центъра на София се събраха протестиращи граждани. Традиционно, началната точка на протеста е т.нар. Триъгълник на властта, между президентството и Министерския съвет.

Исканията на протестиращите остават без промяна: оставка на правителството и главния прокурор, промяна на Конституцията, промяна в Изборния кодекс и въвеждане на машинно и електронно гласуване, законодателни реформи в съдебната система.

Към 18,00 часа докато протестиращите се събираха пред фонтана на президентството протестиращите играха волейбол. Напоследък те измислят всякакви варианти, за да бъдат чути, като целят МС със семки и бонбони, домати, яйца, тоалетна хартия. 

Двойка младоженци решиха да направят фотосесията си на фона на събиращите се пред фонтана на президентството.

Протестиращите са по-малобройни и към 19,31 часа са вече пред МС и започнаха да хвърлят свински уши по сградата. За това те бяха призовани от един от организаторите Арман Бабикян. Протестиращите в София блокираха движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Протестиращите скандираха "Оставка". Сред тях има и пчелари, които настояват за "забрана на пестицидите", както и за ефективни финансови механизми и данъчни облекчения за стартиране на малък и среден бизнес.

Снимка: БТА

Към този час движението по бул. "Дондуков" не е затворено. Блокиран е бул. "Цар Освободител". Около сградите на Министерския съвет и на президентството има засилено полицейско присъствие.

Обстановката е спокойна.

Протестиращите хвърляха свински уши по МС

Снимка: БТА

Пред сградата на бившия Партиен дом е изграден пърформанс. Хора, затворени в кръг от мрежеста ограда, носят маски с лицата на Иван Гешев и Бойко Борисов.

По оградата има закачени различни призиви - свързани с енергийната независимост, здравеопазването и против незаконното строителство по Черноморието.

После пърформансът се пренесе до фонтана пред президентството.

Пърформанс

Снимка: БТА

След 20:30 ч протестно шествие тръгна в посока Орлов мост, а група протестиращи се отклониха към сградата на БНТ с викове "Оставка". Блокирани бяха кръстовищата при Ректората и Орлов мост. След 21 ч. шествието продължи по бул. "Цариградско шосе" към хотел "Плиска". Блокирани бяха и двете платна на Цариградско шосе. След това част от протестиращите се отклониха в посока Румънското посолство и "Подуене", а друга група се върна към Орлов мост. В 23:15, след повече от два часа блокада, протестиращите освободиха движението на Орлов мост.

Снимка: БТА

Първоначално бе съобщено, че В Пловдив тази вечер няма протест. Организаторите заявиха, че продължават със своите искания следващата седмица. Но по-късно стана ясно, че и в града под тепетата има поредна вечер на недоволство. Недоволните подчертаха, че макар и протестът им да няма мащабите на демонстрациите в София, това не ги отказва и те ще продължат.

В Благоевград събралите се пред общината граждани за пореден път припомниха своите искания: оставка на правителството и на главния прокурор.

Във Варна протестиращите блокираха за около 20 минути кръстовището пред сградата на общината.

В Русе протестиращите настояха за промяна и изкореняване на корупцията, която по думите им, е завзела всички сфери на живота у нас.

Десетки автомобили с клаксони и развети знамена, с плакати за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, се включиха автошествието, което тръгна от центъра на Дупница. То мина по околовръстния път и градския парк "Рила". Това бе четвъртият протест в Дупница. Той завърши с митинг пред общината и до главния пл. "Свобода". В протестите в Дупница, а на няколко пъти и на тези в София, участва неизменно художникът и местен активист Николай Табаков.

"Това автошествие го правят млади хора - дупничани, които са незивисими и будни. Проблемът с нас е тази лична свобода и автоцензура, да кажеш: "Абе я по-добре да не ме виждат там", а пък това са хора, които сега ги снимат телевизии, медии, пишат за тях, има и негативни коментари. Тези хора всичкото това ще го преодолеят и застават с лицето си, с достойнството си зад каузата - оставка на това правителство", каза той за БНР.

За пореден ден недоволство имаше и във Великобритания. Демонстрациите пред българското посолство в Лондон са всекидневни и продължават вече втора седмица, като в събота и неделя те са по-многобройни.

Снимка: БТА

В понеделник протестите ще продължат не само на фонтана пред президентството, но и пред БНБ, когато в 18:30 ч. протестиращите са обявили събитие във връзка с рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски. Те ще правят поздравителни картички и ще пеят в чест на неговия рожден ден.

В сряда е обявен общонационален митинг. Тогава протестиращите ще дойдат с палатки, одеяла, вода и дрехи в Триъгълника на властта и ще останат там, докато не получат оставка.

Снимка: БТА

Очаквайте подробности.