17-годишен младеж е първият, заразен с коклюш в област Велико Търново за тази година, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Младежът, при който коклюшът е потвърден и в Националния център по заразни и паразитни болести, е бил ваксиниран и заболяването протича леко.

17-годишният е на домашно лечение, заяви пред БНР директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

Под медицинско наблюдение са контактните му съученици от великотърновско училище.

Разпредени са противоепидемични мерки като често проветряване и дезинфекции на повърхностите.

Ваксинацията е основното профилактично средство срещу коклюш, припомнят здравните власти.

Справката на РЗИ Велико Търново за 2022 г. и 2023 г. показва, че нивото на имунизация и реимунизация срещу заболяването в региона е над средното за страната.

Извършват се проверки при личните лекари за обхвата на имунизациите срещу коклюш.

Малко по-рано директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни в телевизионно интервю, че коклюшът е едно сериозно заболяване - "смъртността достига 2-4% и не е случайно, че ваксината е в задължителния имунизационен календар".

"Очевидно има скрита заболеваемост, тъй като не може да бъде открит източника на заразата. Болните хора разпространяват бактериите още в инкубационния период - още преди изявата на симптомите. Ако се хване още в първата седмица, лечението ще даде ефект и ще се пропуснат тези пристъпи на кашлица. Но ако се изпусне този период и минат десетина дни, при неваксинираните лица се стига до тежки пристъпи - конвулсии и гърчове, които водят до невъзможността да се поеме въздух", обясни още експертът.

"Всички лаборатории са задължени да докладват случаите на коклюш, така че няма значение къде ще се направи изследването. Клиничните симптоми не са типични и е най-добре да се прави тест при наличието на съмнение за коклюш", каза още проф. Христова.