Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на неуспешно алтернативно лечение в Бразилия, не е единствената жена, измамена от бразилеца Жоао де Деус. Радост Шабанова страда от тежка форма на паркинсон. След години опити за лечение, 57-годишната жена се отказва от конвенционалната медицина. Решава да се довери на бразилския чудотворец, по известен като Жоао Божи.

"Надявах се на чудо. Просто чух за него, проучих, как стоят нещата със заминаването и неговите способности, и реших да опитам", разказа Радост пред bTV.

Заминава за Бразилия заедно със сина си за три седмици в началото на февруари. С тях пътуват още няколко болни. Организатор на пътуването е Татяна Тошкина, която по думите на Радост първоначално поискала по 2500 долара на човек, но накрая сумата за лечението набъбнала до 15 000 лева.

"За всичко плащахме двойно, въпреки че синът ми беше само придружител и нямаше нужда от лечението, което тя го принуди да проведе", обясни Радост Шабанова, която заяви, че се чувства рекетирана и измамена от въпросната жена.

Имала няколко срещи с медиума Жоао де Деус, но лечението не й е помогнало.

Татяна Тошкина (вдясно) е качила на сайта си снимка с Жоао (със синята риза)

Снимка: Официален сайт

В интернет страницата си Тошкина се представя като първата българка - гид и медиум в духовния център на Жоао де Деус в Бразилия. От сайта става ясно още, че тя предлага услугата "кристално легло". Посочено е също, че сесиите се осъществяват на адрес в столичния кв. "Манастирски ливади". Там обаче журналисти не са открили никого. Никой няма и на адреса на фирмата й. Многократните опити за връзка с Татяна Тошкина остават без резултат.

От Министерството на туризма коментираха, че както Тошкина, така и фирмата й не са регистрирани в поддържаните от тях регистри и нямат право да извършват организирани пътувания. Въпреки това, тя е планирала посещения на групи в Бразилия до края на 2019 година. От Здравното министерство започват проверка.

Проверката вече установи, че и Кармен Лазарова - представящата се за медиум жена, която е водила Теодора Маджарова в Бразилия, не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве. Глобата в такива случаи е до 10 000 лева.

Късно тази вечер се очаква самолетът, който превозва Теодора, да кацне в Истанбул.