12 питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в общинския приют в Пловдив. Това каза пред "Фокус" Георги Божев, директорът на Общинско предприятие "Зооветеринарен комплекс". Животните бяха настанени в приюта, докато траеше делото срещу бившите им собственици. Там те са повече от три години.

След като делото приключи с осъдителна присъда за собствениците, организирали незаконните боеве, животните бяха предадени на държавата, а законният техен стопанин стана Българската агенция по безопасност на храните.

"Въпреки, че в приюта в Пловдив се грижим добре за тях, 12 от 50-те настанени при нас животни починаха", каза Божев. Той уточни, че когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на по 10 дни, а най-възрастните никой не може да каже на каква възраст са.

"Докато са били обучавани за кървави схватки със себеподобните им, кучетата са били третирани с доста забранени медикаменти", посочи директорът на "Зооветеринарен комплекс".

Възможно е именно това да е причината за тяхната смърт. Със сигурност между починалите има две-три, които са имали рак, някои от тях са умрели от инфаркт или инсулт.

"Сърцето на едното от кучетата беше доста уголемено, преди да почине. Тези аномалии найвероятно са предизвикани от прекомерно натоварване с анаболни медикаменти", добави Божев.

Възможно е също така някои от кучетата да са починали и от естествена смърт. По думите на директора на приюта, в момента останалите 32 питбула са в перфектно състояние, охранени, няма грешка в тяхното отглеждане, което да доведе до смъртта им, доказва съдебномедицинската експертиза.

Във вторник ще има среща в Областната дирекция по храните в Пловдив, на която са поканени и неправителствени организации и специалисти, които да си кажат мнението какво да се прави с тези животни.

"При разговора ни от прокуратурата изразиха опасението, че животните може да попаднат в ръцете на недоброжелателни граждани, които отново да ги пуснат на арената на боевете. Те са селектирани и обучавани за такива боеве. Така, че твърде опасно е и да се отглеждат с други кучета. Всички тези опасения трябва да се обсъдят добре и да се вземат правилните решения", каза още Георги Божев и добави, че няма друг подобен случай у нас, за да се вземе примера от него.

До момента за питбулите се харчат само общински средства, похарчени са над 200 000 лева. Те престояват в приюта в Пловдив, тъй като Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им.