При засилено полицейско присъствие в столицата под мотото "Не давай власт на омразата"! преминава днес 12-то поред шествие "София Прайд" (Sofia Pride), в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ).

Шествието тръгна от Княжевската градина. Ето какво споделиха пред БНР някои от участниците:

"Гейовете искат равни права, искат да бъдат приемани, искат да празнуват това, което те са наистина, без да бъдат критикувани."

"Въпреки различните харесвания на хората те трябва да бъдат считани като равни."

"Полицейската охрана на нашето мероприятие е заради хората, които искат да бият гейовете, за да се избегнат наранявания на хората."

"Много хора с моята сексуална ориентация или като цяло хора, които не се вписват за приетото за нормално в България, всеки ден биват отлъчени от семействата си само заради хората, които обичат или заради половата си ориентация, което, според мен, е отвратително и смешно едновременно."

Полицейски патрули и коли на "Жандармерията" са разположени по протежение на ул. "Гурко" в близост до Националния стадион, а достъпът до парка става откъм бул. "Цар Освободител".

Гейовете искат равни права, искат да бъдат приемани

Снимка: Булфото

Събитието започна с музикална програма пред Паметника на съветската армия в Княжевската градина. Организаторите отбелязаха, че се навършват 50 години от бунтовете в бара "Стоунуол Ин" в Ню Йорк, което дава тласък на движението за правата на гей общността и се поставя началото на първите паради в САЩ.

Подкрепа за "София прайд" изразиха десетки посланици

Снимка: Булфото

Своята подкрепа за "София прайд" изразиха през седмицата десетки посланици и ръководители на представителства на международни организации в България.

Общността иска правото на регистрирано партньорство

Снимка: Булфото

Вчера пред програма "Хоризонт" на БНР Симеон Василев от фондация "Глас", който е един от организаторите на тазгодишния "София прайд", каза, че "Прайдът не е парадиране, то е едно шествие за мирни права, шествие за равни права".

Събитието започна с музикална програма пред Паметника на съветската армия в Княжевската градина

Снимка: Булфото

"Много често чуваме, че ние искаме специални права, и че какви точно права искаме, но те наистина са много, те са правото на свиждане на болен човек в болница, заедно да изтеглим кредит, правото да имаме регистрирано партньорство, правото да наследим партньорите си, правото да имаме възможност да отглеждаме деца. Поради високите нива на ниския начин ние продължаваме да имаме необходимост от София прайд", заключи Василев.