Офталмолози от "Александровска" болница извършиха сложна интервенция, за да спасят зрението на 12-годишно момиче след сериозна травма от игра с лък, съобщават от лечебното заведение.

На 15 юли в 23 ч. 12-годишната Теодора от Габрово е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска" с разкъсно-контузна рана на очната ябълка. Травмата била с размери приблизително 11 мм, с неправилен ход по целия диаметър на роговицата и с пролабиране на вътреочни тъкани.

Пациентката е прегледана от специалистите по местоживеене и е насочена за лечение към Клиниката по офталмология на УМБАЛ "Александровска", където е извършена оперативна интервенция от екипа на проф. Александър Оскар.

Целта на първичната хирургична обработка е първо да се възстанови херметичността на окото и да се предотврати вътреочна инфекция. След това, според възникналите усложнения, ще бъдат предприети по-нататъшни интервенции, за да се осигури максимална зрителна острота, според потенциала на окото.

"Травмата е много сериозна, от единия до другия край на роговицата, ирисът дефакто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с операцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не издържат и изпускат. Това компрометира цялата хирургична интервенция", обясни проф. Оскар.

"На този етап първо трябва да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а впоследствие може би ще се наложи операция за смяна на лещата. Теодора със сигурност няма да вижда с това око, както преди травмата, но се стремим то все пак да има някаква зрителна функция. Оптимисти сме, защото, за щастие, задният очен сегмент не е засегнат. При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше единствено светлината. В хода на възстановяването след операцията се надяваме да започне да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се подобрява. Случаи като този са много показателни за това колко е важно да обръщаме внимание с какво играят децата ни и много да им обясняваме, че замерване с предмети в областта на главата и особено в зоната на очите са много опасни!", допълни още специалистът.