Има още 11 положителни проби. Така броят на регистрираните случаи на коронавирус в България стана 92. Два от новите случаи са в два нови областни града - Смолян и Велико Търново. Това заяви на редовния брифинг във ВМА шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В Смолян далият положителна проба мъж се е завърнал от Великобритания преди два дни, уточни шефът на Военномедицинска академия. Той е в добро общо състояние и е изолиран в смолянската болница.

Във Велико Търново пациентът също е в леко състояние. Той е бил настанен в инфекциозната клиника на МОБАЛ, но днес е изписан и е поставен под домашна карантина, съобщи д-р Стефан Филев, директор на Великотърновската болница.

Причината е, че формата на заболяването протича леко, затова не се налага хоспитализация, уточни той. В момента се установяват хората, с които той е контактувал през последните дни. Пациентът не е излизал в чужбина в скоро време, уточниха от ръководството на болницата.  

По информация на "24 часа" пък заразеният смолянчанин е 50-годишен и при завръщането си не е подал анкетна карта. Мъжът нямал постоянен адрес и обикалял из целия град. Той е живял заедно с двама негови приятели - от ромски произход. Те са изолирани в квартирата, която се пази от полицаи. За момента съквартирантите на заразения нямат симптоми на вируса.

Към днешния ден в Банско няма установени нови случаи на заразени с коронавирус. Градът е под карантина от вчера, като редът се осигурява от МВР.

Мутафчийски посочи, че при двама пациенти у нас има тенденция към влошаване на състоянието, единият от тях е 81-годишната жена в "Пирогов".

Във връка с ромското население Мутафчийски заяви, че е имал разговор с вътрешният министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов във връзка с ромските общности. Над 200 ромски медиатори разясняват сред тях ситуацията и мерките.

За контрола по ГКПП-тата ген.-майор Мутафчийски заяви, че е доказана ниската ефективност на термокамерите, директното измерване на температурата давало по-добри резултати.

Във връзка с Видин, председателят на Националния оперативен щаб коментира, че броят на медиците в града и служителите на РЗИ е съществен проблем.

Ген.-майор Мутафчийски каза още, че се обмисля вариант за създаване на временни лазарети за заболели с до средни оплаквания. Както и вариант какво да се предприеме спрямо възрастните хора, ако се ограничи съвсем движението на хора. Търсят се подходящи сгради, за да могат да бъдат настанявани такива лица, организира се логистиката, допълни той.

Една от препоръките в Европа е пазаруването в магазини да става с безконтактни карти, припомни още Мутафчийски.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че починалата в болница "Св.Мина" в Пловдив 84-годишна жена не е била болна от коронавирус. Взетата проба е с отрицателен резултат.

Държавното обвинение води разследване за престъпление за причиняване на смърт по непредпазливост в резултат на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.