Ако август не е вашият любим месец за море (много хора, много жега, много скъпо) или пък предпочитате да пътувате през есента, запазете си част от отпуската за уикенд екскурзии из България. Ето 10 възможни дестинации във всички краища на България.

Белоградчик и пещера Магурата

Белоградчишките скали са най-красивият замък, който природа и човек са издигнали заедно сред червеникавите оттенъци.

А какво по-хубаво след напечените Белоградчишки скали да се скриете в хладната пещера Магурата и да видите с очите си праисторическите рисунки, които украсяват стените на една от галериите й?

Вижте и Белоградчик и пещера Магурата - еднодневна екскурзия с автобус!

Долината на тракийските царе

Казанлъшката котловина някога била част от Одриската държава. Неслучайно днес тя се нарича Долината на тракийските царе. Тук се намира Севтополис - столицата на одриските владетели, както и още десетки проучени и непроучени могили. Първа в Долината на царете е проучена Казанлъшката гробница - скромна по размери, но с прекрасни стенописи. Други гробници са мавзолеи на мъртви владетели, като например гробниците в могилите Сарафова, Шушманци, Хелвеция и др.

Вижте и По пътя на Тракийските царе - двудневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

Асеновград и Араповски манастир

За разлика от повечето манастири, Араповският бил издигнат в равно поле, а не на закътано място в горите. Причината според легендата е, че от лековитата вода на извора край днешния манастир пила жената на османския Арап бей и оздравяла от тежка болест. За благодарност, беят разрешил издигането на манастир. След като разгледате спокойния манастир, разходете се из Асеновград. Минете по мостовете над река Чая, изпийте едно кафе на сянка и с гледка към реката, изкачете се до Асеновата крепост, посетете църквата Света Богородица. Може да продължите и в посока Бачковския манастир и водопад Сливодолското падало, ако останете още един ден.

Вижте и Асеновград и Араповски Манастир - еднодневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

Враца и пещерата Леденика

Някога в пещерата Леденика са изнесени първите концерти под земята в България и дори само този факт е достатъчен да тръгнете в посока Враца. Към това добавете и факта, че пещерата е чудесно място да намерите хлад в жежкия август. За обяд спрете във Враца. В града можете да видите Рогозенското съкровище (съхранява се в Историческия музей на Враца), да се поклоните пред паметника на Христо Ботев и да се удивите на сякаш забитите в небето зъбери на ждрело Вратцата, част от които се виждат и от града.

Вижте и Леденика и Враца - еднодневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

Троянски манастир и Орешака

Посетете единствения по рода си в България Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства с експозиции от иконопис, керамика, дърворезба, тъкани и народни облекла. Разходете се из село Орешак и Националното изложение на народните и художествени занаяти, на което занаятчии от различни краища демонстрират своето майсторство. Завършете деня си в Троянския манастир, едно от местата, на които можете да се докоснете до изкуството на Захари Зограф, да видите икони на старите тревненски майстори в манастирския музей и да се помолите пред чудотворната икона на Света Богородица.

Вижте и Троянски манастир и Орешака - еднодневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

Роженски манастир, Мелник и село Златолист

Ако изберете посока запад, организирайте си един разнообразен уикенд с посещение на манастир, винарни и една легендарна църква. Село Златолист е на пръв поглед съвсем обикновено село, в чиято църква "Свети Георги" обаче е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Продължете към Мелник с неговите винарни, Мелнишки пирамиди и черно-бели къщи и завършете в Роженския манастир с невероятните му стенописи от 1732 г.

Вижте и Роженски манастир, Златолист и Мелник - двудневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

Теснолинейката

Кога за последно се возихте във влак? Всъщност, въпреки че са бавни и стари, влаковете все още пленяват, ако не с друго, то поне със своята история и местата, през които преминават. У нас все още има една теснолинейка, редовно изпълняваща своя дълг към пътниците. Тя тръгва от Горнотракийската низина (Септември), минава през Родопите, докосва се до полите на Рила и спира в подножието на Пирин (Добринище).

Вижте и Родопска приказка - на разходка с теснолинейка - еднодневна екскурзия с автобус и влак!

Снимка: NasamNatam

Черепишки манастир и Дядо Йоцо гледа

Черепишкият манастир се е разположил удобно на брега на река Искър и си стои там от векове. Разходете се в потъналия в тишина двор, надникнете в посветения на Иван Вазов кът и се поклонете в костницата, в която се съхраняват костите на последните Ботеви четници. Можете да се качите и на скалите над манастира и да го видите от птичи поглед. Продължете после към паметника Дядо Йоцо гледа, от който и вие като Вазовия герой можете да видите как минава влака в Искърското дефиле.

Вижте и Черепишки Манастир и комплекс Дядо Йоцо гледа - еднодневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam

На спа в село Огняново

Село Огняново е благословено от бога с лековита минерална вода. Но вие не чакайте лекар да ви изпрати в този край, за да дадете заслужена почивка на ума и тялото си. В селото има немалко хотели, като всеки от тях има спа център и предлага разнообразни спа процедури. Минималното, което при всички случаи ще имате, е сауна, парна баня и басейн с минерална вода. Както и кристално чистия планински въздух и много възможности за интересни разходки в района.

Вижте и Спа в Огняново - тридневна почивка с автобус!

Снимка: NasamNatam

Лещен, Добърско и Банско

Лещен и Добърско са две от селата, които най-осезаемо са запазили духа на миналото. Разходете се по криволичещите им улички, независимо от сезона, и ще ви обземе блажено спокойствие. В Добърско непременно посетете църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат със стенописи от 17-и век и прочутото изображение на Исус Христос "на совалка". Ако искате още атмосфера от миналото, разходете се в центъра на Банско, който през лятото е едно съвсем различно място в сравнение с това, което познавате от ски сезона.

Вижте и Лещен, Добърско и Банско - двудневна екскурзия с автобус!

Снимка: NasamNatam