В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще бъдат разкрити в рамките на тази и следващата седмица. Това стана ясно при посещението на столичния кмет Йорданка Фандъкова в XI ДКЦ. Именно там е един от първите такива кабинети. Другите два, които ще бъдат разкрити още днес, са в XII и XVII ДКЦ.

"Днес отваряме кабинети за диагностика на пациенти с грипоподобни симптоми в 3 общински ДКЦ-а. До края на седмицата ще са отворени общо в 7, а другата седмица - още 3", съобщи кметът.

Вижте снимки >>

Решение да се включат бившите поликлиники в София в диагностиката и изследванията за COVID-19 има три ясни цели.

"Първата, да подпомогнем болниците като осигурим диагностика за пациенти с по-леки симптоми. Втората, да дадем възможност на гражданите, които имат нужда от изследване - антигенен тест за COVID-19, кръвна картина или рентген. Третата, да подпомогнем работата на личните лекари, които ще могат да назначат изследванията и на база резултатите да продължат лечението", каза кметът.

В COVID-кабинетите в ДКЦ-ата ще се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Те ще могат да направят безплатен антигенен тест и при нужда кръвна картина и рентген.

Снимка: Булфото

"Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати. Със средства от бюджета на общината и ДКЦ-а сме осигурили бързи тестове, които да стигнат до края на седмицата, когато очакваме тестовете от Министерство на здравеопазването", уточни Фандъкова.

Ковид кабинетът пред 11 ДКЦ

Снимка: Булфото

По-рано заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов обясни каква ще бъде организацията:

"Най-големите проблеми са разделянето на потоците, за да може максимално да отделим тези, които са евентуално заболели и тези, които са по друга причина в съответното лечебно заведение. За целта доставяме, където има нужда по искане на управителите, фургони по-скоро, където да може това да се работи по подобие на това, което беше направено в болниците, като днеска може би три или четири ДКЦ-та ще започнат тази дейност. Целта ни е колкото се може повече в най-кратък срок да се включат".

Утре отварят COVID-кабинети за диагностика и изследване в: VIII ДКЦ в район "Надежда", XX ДКЦ в "Красно село" и XXII ДКЦ в район "Слатина". На 13 ноември такъв кабинет ще има и в XVIII ДКЦ в район "Подуяне".

Фандъкова провери първия в София отворен ковид кабинет пред 11 ДКЦ Фандъкова провери първия в София отворен ковид кабинет пред 11 ДКЦ

Снимка: Булфото

Йорданка Фандъкова ще предложи на щаба в София удължаване на всички противоепидемични мерки, които са в сила в момента, с още 2 седмици. Сред тях са онлайн обучението за гимназистите и студентите, както и ограниченията в работата на заведенията.

Снимка: Булфото

"Ще обсъдим внимателно и преминаването на учениците от прогимназиален етап - 5 до 7 клас, към онлайн обучение", заяви още столичният кмет.

Снимка: Булфото

За началния курс от 1-ви до 4-и клас, както и за детските градини, все още не става дума.

"Ще препоръчаме на университетите да продължат онлайн обучението. Както и на работещите да направят организация, така че да няма събиране в офисите. Всички, които могат да работят онлайн, да продължат работата си така", съобщи още Йорданка Фандъкова.

Не се предвижда затягане на мерките в столицата, увери кметът. Остават в сила действащите в момента ограничения - за затваряне на нощните заведения, крайният час до 23.30 ч. за работа на ресторантите и кафенетата, забраната в моловете да влизат младежи под 18-годишна възраст без придружител. Задължително остава и носенето на маски в градски транспорт и на обществените места със струпване на хора. Зелените коридори за пазаруване също ще останат.