От днес три поликлиники в София приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо. Това са така наречените Covid зони, които се сформират по искане на кмета Йорданка Фандъкова, за да се облекчи работата на болниците.

"От днес започват да работят общински ДКЦ, които ще правят изследвания на хора, насочени от личните лекари. Пакетът включва антигенен тест, държавата обеща да ги осигури и да е безплатен за пациентите, икръвна картина и рентгеново снимка", каза зам.-кметът по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов, цитира от stolica.bg.

Covid зони имат ДКЦ 12, 17 и 11, а от утре и ДКЦ №22. За следващата седмица се очаква ковид зони да отворят и поликлиниките - 20, 14, 24 и 25.

Днес Фандъкова ще направи проверка в 11-та поликлиника.

На сутрешното заседание на Комисията по здравеопазване Барбалов направи отчет за изпълнението на препоръки, мерки и деъствия за ограничаване на разпространението на COVID-19 в София.

Към момента в някой ДКЦ-та се доставят фургони, а тъм където сградата позволява се обособяват зони. Проблемът е с разделянето на потоците. "Доставяме фургони по искане на управителите на поликлиникитеу както беше с болниците. Четири ДКЦ-та от днес ще обслужват пациенти със симптоми, изпратени от лични лекари", обясни Барбалов.

По решение на Комисията по здравеопазване в общинския съвет ще бъдат закупени преносими рентгени тип "кугел" за общинските болници.

По-късно днес отново ще има заседание на Софийския оперативен щаб за COVID-19 под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова. Действащите сега мери в столицата са със срок 12 ноември и най-вероятно ще бъдат удължени. "На този етап в болниците в София ръстът е не толкова голям - около 1350 души и плюс минус 20 души всеки ден постъпват, не само в общинските болници", каза Барбалов.

Първичният триаж в общинските лечебни заведения е осигурен, след като решението бе взето миналия петък на среща с управителите на ДКЦ-та. Вече има и изготвен алгоритъм и дейността е систематизирана. Обещанато е изпълнено от общината, каза д-р Койчев пред членовете на здравната комисия.