Малкият Виктор се възстановява добре, след като му бе поставен стент в сърцето през април. Той е роден недоносен, с тегло под 1 кг. и с вродена сърдечна малформация.

Високоспециализираната процедура, направена в Националната кардиологична болница, отлага сърдечна операция, която на този етап е рискова. 

Бебето се ражда недоносено в 32-ра гестационна седмица и със стеснение на аортната дъга. Такова състояние изисква сърдечна операция. Виктор постъпва в Националната кардиологична болница на 19 септември и заради екстремно ниското му тегло, под килограм, екип от лекари преценява, че хирургична операция ще бъде рискова. Затова медиците предприемат високоспециализирана процедура, чрез която поставят стенд - метална пружинка в аортата, обясни пред БНР проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология в болницата.

Снимка: Личен архив

На 21 септември мултидисциплинарен екип от болницата извърши сложната интервенционална процедура, с която спаси бебето с вродена сърдечна малформация. Животозастрашаващото състояние на Виктор е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен.

"Това, което ние направихме, позволява да се възстанови кръвотокът към долната половина на тялото. Позволява детето да израсне и когато стане 2,50-3 килограма, хирургът да отстрани поставената пружинка и да възстанови целостта на аортата", заяви проф. Кънева.

"Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот", допълва още проф. Кънева.

Момчето е вторият толкова малък пациент, на който лекарите от Националната кардиологична болница са поставили стенд за стеснена аорта. В лечебното заведение се намира единственият център на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия у нас.