Новото лекарство осигурява нов метод за справяне с най-смъртоносната форма на рака на кожата, която досега се лекуваше само по няколко начина, съобщиха американски учени, предаде АФП.

За последните 30 години случаите на меланома са се увеличили многократно спрямо заболяванията с друг вид рак, заявиха учените. Почти 1/4 от пациентите с тази болест удължиха живота си с още две години, след като им бе предписано интравенозно лечение с ипилимумаб.

"Произволните клинични опити не успяха да покажат подобрение при всички болни с напреднал стадий на меланома", коментира ръководителят на проучването Стивън О'Дей от изследователския институт в Южна Калифорния. Директорът на изследването описа резултатите като "вълнуващ напредък и за пациентите с меланома, и за сферата на раково заболелите".

О'Дей представи проучването си на срещата на Американското общество за клинична онкология в Чикаго. Ипилимумаб е нов клас лекарство, което активира Т-клетките на имунната система, унищожаващи меланомните клетки, вместо да се насочва към тези, които преди са били подлагани на друг вид лечение. Пациентите, приемали този вид лекарство, удължили животите си със средно 10 месеца, докато болните, лекувани с плацебо, издържали само 6.5 месеца. Клиничното изследване проучило около 600 болни от меланома в няколко държави. В повечето случаи пациентите отговаряли позитивно на лечението.