Председателят на съдебния състав Николай Господинов обяви за виновен кондуктора Георги Георгиев за немарливо изпълнение на задълженията и причинена смърт по непредпазливост на 9 души и го осъди на 12 години лишаване от свобода. Наказанието трябва да бъде изтърпявано при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, съобщи БНР.
Георгиев обаче бе признат за виновен и за употреба на алкохол по време на работа. Съдът промени мярката му за неотклонение, която сега е подписка, в парична гаранция в размер на 1000 лева.

Началникът на влака Иванка Костадинова бе осъдена по същото обвинение, но на 8 години затвор. На нея беше наложена мярка подписка.

Според съда, Костадинова и Георги Георгиев не са успели да организират евакуацията на пътниците от пламналите вагони, както и не са осигурили изправни противопожарни средства на достъпни места.
Съдът постанови двамата, солидарно с „Пътнически превози”-БДЖ, да изплатят по 100 000 лева обезщетение на близките на загиналите. Общата сума за кръвнината става около 2 милиона лева.

Магистратите обаче обявиха за невинен Георги Иванов, който по време на инцидента беше заместник-директор по експлоатацията на „Спални и специални вагони", и го оправдаха по повдигнатото обвинение. Негова е издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре, и с щифт, което е попречило за отварянето на вратите на вагоните.

Осъдените и техните адвокати заявиха, че ще обжалват решението.
Прокурорът по делото също бе категоричен, че след като се запознае с мотивите на съда, ще протестира оправдателната присъда на Иванов и размера на присъдите на Георгиев и Костадинова. Вчера държавното обвинение поиска и за тримата подсъдими максимална присъда - по 15 години за шафнера и началничката на влака, и 5 за зам.-директора.

Защитниците на роднините на загиналите ще обсъдят необходимостта от обжалване само на оправдателната присъда на Иванов. Според тях като цяло присъдата съответства на вината и отговорността на шафнера и на началника на влака, съобщи БТА.

Решението на плевенските магистрати подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в 15-дневен срок.

Вижте снимки от делото