На четирима от тях са отчетени услуги, които не са им били извършени, съобщиха от касата, предаде БНР.
Проверката е направена през март на територията на шест районни здравни каси, като са проверени документите на близо 500 пациенти на 74 лекари по дентална медицина.

Несъответствие между декларираното и наличното оборудване и липса на медикаменти в спешен шкаф е установено в 11% от проверените практики. В 15% са открити нарушения, свързани с предоставяне на информация на пациента. Не е изпълнено изискването на общодостъпно място в кабинета да бъдат поставени цените за дентална помощ, заплащани от касата. На някои места липсва информация за това кои са освободените от потребителска такса. В 10% от случаите има нарушения на изискванията за работа, като непредаване на екземпляр от амбулаторния лист на пациента, несъхраняване на необходимата документация в амбулаторията.

В зависимост от тежестта на нарушенията санкциите могат да бъдат от 73 до 157 лв. средно на един лекар по дентална медицина.

Миналата седмица НЗОК съобщи, че при проверка на работата на 105 общопрактикуващи лекари за първите два месеца на годината са открити сериозни нарушения. Проверяващите са констатирали, че в 50% от случаите в здравните досиета на пациентите няма приложени епикризи от лечебните заведения за болнична помощ. В резултат на това след напускане на болницата здравословното им състояние не е можело да се проследи адекватно и на много от тях не са направени предвидените в клиничните пътеки до 2 контролни прегледа.