От рано сутринта около районните полицейски управления се извиха опашки, въпреки че подмяната не е задължителна. Сегашните ни лични документи са валидни без ограничения до срока написан в тях, предаде БНТ.
Телевизията излъчи репортаж от 6-то районно, където се бяха събрали хора много преди началото на работното време. Някои бяха дошли още в 6,30 ч.

В 8,30 започна приемането на заявление без проблеми с работата на системата. Служител на МВР разпечатва заявлението, в което са изписани основните ни данни. Ако има неточности те се поправят на ръка. Дописва се също и втори адрес, ако имаме такъв. В районното вече се правят снимките за лични документи и се взимат пръстови отпечатъци, ако си вадим задграничен паспорт.

„Тук сме обособили две места за приемни и биометрични данни, ще се издават лични карти, паспорти и за разлика от преди шофьорски книжки, но само при изтекъл срок на валидност”, коментира Георги Манов, началник група “Български документи за самоличност” в 6-то РПУ.

За изгубена или първа шофьорска книжка трябва да отидете в КАТ. През тази седмица ще се приемат заявления лични документи само за обикновена поръчка.

Официално от МВР припомнят, че подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто.  

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, на който се обработва заявлението. При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

В над 40 дипломатически представителства на България по света също вече има
биометрични гишета за обработка на новите документи за самоличност. В дипломатическите и консулските представителства, където засега няма подобна техника, няма да се приемат заявления за издаване на паспорт с биометрични данни.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58- и 70-годишна възраст плащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто - от таксата за паспорт, и 44 на сто - от таксата за свидетелство за управление на МПС. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност.