Дарението бе направено по време на днешната възпоменателна церемония по повод 65-тата годишнина от освобождението на лагерите на смъртта Аушвиц-Биркенау, в която участваха над 150 бивши концлагеристи и политици, съобщи БТА. Директорът на музея Пьотр Цивински отбеляза, че спасяването на българските евреи е светлина в тъмния тунел на Втората световна война.
Днес в церемонията участват представители на 30 страни, но никоя не може да бъде така горда като България, заяви той. България каза "не" на депортирането и това достойно дело на българския народ трябва да се помни и почита, подчерта директорът на музея.

Председателят на Народното събрание посочи, че спасяването на българските евреи е сред най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българския 20-ти век. Цецка Цачева подчерта, че замисляната депортация на евреите среща решителна съпротива, в която се включват представители на цялото общество, и каквато не е имало никъде в Европа.

Българските евреи не отпътуваха за лагерите на смъртта, в България не загина нито един от общо 50-хилядната еврейска общност, заяви председателят на парламента. България е единствената европейска страна, в която в края на войната има повече евреи, отколкото в нейното начало, добави Цецка Цачева.

Сред документите, които тя подари на музея, е инициираното на 17 март 1943 г. от подпредседателя на 25-то Народно събрание Димитър Пешев писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортирането на българските евреи, подписано от 43-ма народни представители. Копие на подписаното на 22 февруари 1943 г. споразумение между германския пълномощник Теодор Денекер и българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев за изселване на 20 000 евреи от Тракия и Македония в източните германски области, също беше предоставено на музея.

Оригиналите на всички 17 документа се съхраняват в Централния държавен архив. Председателят на Народното събрание участва в Париж в сградата на ЮНЕСКО в церемония по отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.