Екипи на Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ – Петрич ще дежурят денонощно на границата на България с Гърция и ще оказват помощ при необходимост. Дежурствата ще продължат до прекратяване на блокадата от страна на гръцките фермери. Министерството има готовност да изпрати линейка и на граничния пункт Капитан Петко войвода на Свиленград, се казва още в съобщението.

Патрули на Гранична полиция и РПУ-Петрич непрекъснато следят за поддържане на реда на дългата към 6 километра опашка чакащи тирове, съобщиха път от МВР. Полицаите информират водачите за пропускателния режим на другите гранични пунктове. Най-често те решават да се пренасочат към пунктовете на българо-македонската граница или към ГКПП – Илинден, когато няма блокада на съпределния гръцки пункт.
Гранична полиция поддържа непрекъснат контакт с гръцките си колеги. При решение за вдигане на блокадата се създава организация чакащите шофьори да бъдат своевременно информирани и да се подготвят за преминаване. На водачите се оказва съдействие при нужда от лекарска помощ и лекарства.

Междувременно от БЧК съобщиха, че днес ще информират централата на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в Женева за кризисната ситуация на границата.

Доброволци на Младежкия авариен екип на БЧК в Благоевград от тази сутрин са на граничния контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон. Те раздават на бедстващите шофьори на границата топла храна, консерви, вода, хляб и хигиенни материали, които чакат на образувалата се огромна колона от ТИР-ове.

Днес червенокръстците ще помогнат на 250 души, които часове наред чакат на границата протестиращите фермери да вдигнат блокадата, за да преминат на гръцка територия. През нощта температурата е била -11, -12 градуса.
При необходимост помощта за бедстващите на границата ще продължи и в следващите дни, уточниха от БЧК.