По нейни данни лекарите полагат грижи за него. Затворникът е в добро състояние.
По случая е образувано досъдебно производството. То ще установи начина, по който затворникът е успял да избяга, каза още районният прокурор, предаде БГНЕС. Според нея е невъзможно Крумов да е прескочи оградата на затвора, която е с висока над 4,5 метра. Паралелно е образувано и второ досъдебно производство срещу виновното длъжностно лице от затвора, замесено в бягството, каза още прокурор Гетова.

Малин Бориславов Крумов, който излежава доживотна присъда без право на замяна, избяга от Варненския затвор около 16.30 часа вчера.
След като бе обявен за национално издирване, беглецът бе заловен на трийсетина километра от Варна в посока Бургас - в района на село Старо Оряхово. Издирваният затворник пътувал в такси. При задържането му побягнал, което принудило полицаите да го спрат със стоп патрон в крака.

Бягството на Малин Крумов от затвора във Варна е осъществено по дързък и изключително рискован начин, каза днес в крайморския град директорът на Варненския затвор Петър Василев пред БТА. Той посочи, че е готов да поеме цялата отговорност за инцидента. По думите му надзирателят, който не е успял да реагира своевременно и да спре Крумов, е допуснал небрежност.

Крумов е избягал от място за престой на открито, на 20 метра от погледа на тежко въоръжения постови на вишката. За малко повече от три минути, той е успял с помощта на кабел да прехвърли 6-метровата стена на затвора. Никой не го е чакал отвън, обясни комисар Василев.  Надзирателят в крайна сметка е стрелял, но не по беглеца. Бягството е извършено по време на свиждане, пред преминаващи по улицата хора и автобуси, но при стрелбата няма пострадали.

Въпросният надзирател е на 29 години, има шестгодишен стаж. Никога обаче не му се налагало да действа при реално бягство и за това, според Василев, е възможно да се е стъписал. Директорът обаче не смята, че постовият е действал умишлено. Крумов е планирал бягство, но на момента е преценил, че това е неговият шанс.

"Имал е голям късмет. При 1000 подобни случая 995 биха били неуспешни", коментира Василев и добави, че това е първото в историята на страната бягство от затвор на осъден с доживотна присъда, откакто това наказание съществува, предаде БЛИЦ.

Преди дни Малин Крумов, родом от Пернишко, беше окончателно осъден от Върховния касационен съд на доживотен затвор без право на замяна. Доживотната присъда е за предумишлено убийство на македонеца Орце Коруновски, извършено през септември 2002 г. в заведение в центъра на Варна. Убийството, което стана известно като един от първите публични разстрели в България, е било извършено при условията на опасен рецидив, предумишлено и по начин, опасен за живота на мнозина.

Вижте снимки