Това съобщи пред журналисти днес председателят на федерацията "Техническа индустрия, наука и информация" към КТ "Подкрепа" Здравчо Здравчев, предаде БТА. За масовото уволнение не било съобщено на бюрата по труда в страната, не са били уведомени и синдикалните организации, каквито са изискванията на Кодекса на труда, добави той.
КТ "Подкрепа" е изпратила сигнал до Главната инспекция по труда за този случай.

Двете фирми са пред сливане, след като в началото на ноември шведският инвестиционен фонд "ЙКюТиВи" приключи сделката за цялостната покупка на "Евроком" и 70 процента от "Кейбълтел".

Синдикатът ще помогне на тези служители при делата им в съда и за връщане на работа на незаконно уволнените, както и за получаване на законовите компенсации, добави Здравчев.

Проблемът с възможността за масови уволнения идва и от българското законодателство, смятат от КТ "Подкрепа", защото санкцията за всеки уволнен служител е 200 лева. От синдиката предлагат глобата да бъде повишена до 10-15 хил. лева или да бъде същата, каквато се плаща, ако някой работник не е регистриран в НАП.

Приходите от дейността за миналата година на двете фирми са били 636 млн. лева, отбеляза Здравчев. В двете компании са направили сметката, че ако уволнят незаконно 300 служители, ще бъдат глобени с 60 хиляди лева и са решили, че могат да си позволят подобен разход, добави той. Ако санкцията беше 10 000 лева на човек, те едва ли биха се решили на подобен ход, допълни Здравчев. Той добави, че КТ "Подкрепа" ще сезира акционерите на шведския фонд за дейността на местните мениджъри.

"КейбълТел-Евроком" започва структурни промени, свързани с текущото сливане на двете компании, съобщиха в изявление от дружеството. Като естествена последица от дублиращите се позиции в централата и градовете София, Пловдив и Лом, се е наложила реорганизация и съкращаване на 220 позиции на мениджърско и административно ниво, мрежови операции и обслужване на клиенти.

От компанията обявиха, че ще посрещнат "всички законови последствия, произтичащи от това решение". Служителите, чиито договори ще бъдат прекъснати, ще получат обезщетение, както и ще им бъде изплатен неизползваният годишен отпуск, се казва още в съобщението от компанията.