Картината, собственост на Чуде Георгиев, е била заложена като обезпечение по кредит от 319 000 долара, с които са купени два трактора. Според собственика тя е автентична и струва 24 млн. евро, според експерт на банката и частния съдебен изпълнител тя е фалшификат и струва 5000 лв.
По случая има жалба в Софийския градски съд и във Върховната касационна прокуратура.

На търга са се явили 9 кандидат-купувачи. Картината е обявена за продан, тъй като собственикът й - лидер на основаната от него Българска работническа социалистическа партия, с която е участвал няколко пъти на местни и парламентарни избори, я заложил през 2002 г. като обезпечение по кредит, изтеглен от Първа инвестиционна банка от негов приятел Александър Димитров. С парите Димитров купил двата трактора и прикачен инвентар.

Чуде Георгиев имал картината от дядо си, търговец. Твърди, че по-късно разбрал, че това е неизвестна картина от ранния период на Моне и предприел действия да я сертифицира. По думите му е изследвана от западни експерти, които потвърдили, че това е Моне, и й измислили името „Разходка в имението". По това време той я застраховал за 8 млн. долара в ДЗИ, а презастрахователната му полица за същата сума е от британската застрахователна компания „Лойдс". По думите на Георгиев от аукционната къща „Кристис" му казали, че цената на картината е между 15 и 24 млн. долара, а от „Лойдс" му предлагали да я застрахова за максималната сума от 24 млн. долара.

Български експерти обаче, сред които директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов, тогава директор на Центъра за музеи и галерии в Министерството на културата, и експертът, дал становище за картината за търга, са категорични, че това е фалшификат. Експертът по търга дал становище, че не може да се ангажира с твърдение за авторството на картината, която е с размери 21 на 24 см, но че самото платно е произведено през 50-те години в Съветския съюз. Така се стигнало до образуване на изпълнително дело срещу Чуде Георгиев за неплатения остатък от кредита от 460 000 лв.


На търга наддавали със суми, близки до началната сума - 3975 лв. Един единствен купувач, физическо лице, е дал сензационната сума от 12 800 000 лв. и е спечелил търга. Засега се знае само, че купувачът носи фамилията Чавдаров. По процедура парите трябва да се платят в 7-дневен срок по сметка на частния съдебен изпълнител, от тях се погасява вземането на банката, удържат се таксите на съдебния изпълнител и остатъка се изплаща на собственика на картината.

Така, ако след седмица парите бъдат платени, Чуде Георгиев ще вземе не по-малко от 12 млн. лв. Частният съдебен изпълнител обаче се съмнява, че парите няма да бъдат внесени и че това е добре познат трик за осуетяване на продажбата, наблюдаван и при търгове за недвижими имоти. Схемата е подставено на собственика лице да подаде огромна цена, за да осуети сделката или пък да подведе останалите купувачи да вдигнат цената.

Съмненията се подклаждат и от факта, че на 24 ноември тази година Чуде Георгиев е внесъл жалба в Софийския градски съд срещу действията на съдебния изпълнител Стоян Якимов и за спиране на търга. Три дни по-късно образуваното дело е прекратено като преждевременно образувано и съдът изисква цялата документация.

Чуде Георгиев обаче твърди, че вещото лице на банката по търга е излъгало в цената и съзнателно е обявило картината за фалшива, а цената - за ниска.