Това стана на специална церемония, организирана от Българския хелзинкски комитет (БХК), който присъжда наградите, предаде БГНЕС. Наградата се връчва за втори път и е за принос към правата на човека. Наградите се връчват днес, 10 декември - Международният ден на правата на човека.

"В България има проблеми с правата на човека, но има и хора, които се борят за собствените си права и за защита правата на други хора", подчерта Красимир Кънев, председател и основател на БХК.
Над 60 са били номинираните личности и организации тази година.

За мен е чест да открия това събитие, подчерта в своето приветствие посланикът на Холандия Вилем Ван Ее.

“Теодора Захариева и Центърът за защита правата в здравеопазването печелят дела срещу властта с огромен обществен интерес - в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове. Това са дела за лекарски грешки, отказ на лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите, гарантирането на правото на качествена здравна грижа, и да осигурят лекарства. Те включват колективни искове в защита на цели категории пациенти. Има и дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие клинични проучвания. Тези дела показват вяра, че правата на човека ни принадлежат и са възможни, и това зависи от нас”, бяха част от мотивите на журито.

"Тази награда е за ината, който проявих. Борбата с институции, когато са барикадирани със закони, е много трудна", коментира самата Захариева.