В мотивите си съдията Георги Колев обяви, че убийството на 20-годишния Андрей Монов е извършено по хулигански подбуди, предаде БГНЕС. Освен това съдът постанови и общ размер от 450 000 лева по гражданските искове – по 200 000 лева за родителите Христо и Аксения Монови, и 50 000 лева за приятеля на Монов - Антоан Захариев, който бе ранен от австралиеца по време на убийството. Съдът призна подсъдимия за виновен и за опита за убийство на Захариев. Магистратите счетоха, че двете престъпления са извършени по хулигански подбуди.

Джок Полфрийман трябва да заплати и разноските по делото в размер на над 13 000 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

След решението на съда, пред журналисти бащата на 23-годишния убиец - Саймън Полфрийман, коментира, че присъдата е произнесена след редица процесуални нарушения при разследването. Бащата бе конституиран и като адвокат. Той заяви, че продължава да вярва на сина си, че е невинен, предаде БТА.
Другият защитник на подсъдимия отказа да говори с мотива, че решения на съда не се коментират.

Бащата на убития Андрей - зам.-председателят на Агенцията за закрила на детето Христо Монов, също отказа всякакъв коментар.

Вижте видео от Софийски градски съд