Генералният директор на НВМС Йордан Войнов е разпоредил проверки в цялата страна за продажбата на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Инспекторите ще проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
От ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба навън, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопен, той не трябва да остава в контакт с продуктите. Рибата не трябва да се съхранява при температура от 1 до 5 градуса повече от два дни.
Най-честите нарушения около празника обикновено са свързани с пропуски в документите за произход на продуктите, липса на разрешителни за временен обект за продажба на открито и неспазване на изискванията за съхранение. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е 150 лв. Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3 000 лв. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв., добавят от ведомството.