Това съобщи Би Би Си, на които се позова БГНЕС. Кардинал Шон Брейди се извини също така за начина, по който църквата е прикривала тези злоупотреби, случвали се в Дъблин.Кардиналът говори след като ирландското правителство оповести доклад, който разкрива злоупотреби в продължение на десетилетия, систематично прикривани от църквата, и отсъствие на действия от ирландската полиция.
Църквата е поставила собствената си репутация над добруването на децата, се посочва в документа. Той е направен от Комисия за разследване в католическия архидиоцез на Дъблин и се отнася за периода 1975-2004. Някои свещеници-извършители на тези деяния смениха епархиите си, което им предоставя възможност за повторни злоупотреби. Кардинал Брейди поднесе извинения на жертвите и на техните родители.
Докладът посочва също, че държавни власти са улеснявали прикриването на тези деяния, позволявайки на църквата да действа над закона.
Четирима архиепископи са прикривали насилниците, нарушавайки закона. Това сочат резултатите на тригодишно разследване в най-голямата епархия в страната в Дъблин. При представянето на доклада в Дъблин, ирландският министър на правосъдието Дермът Ахърн заяви, че той свидетелства за извършването на зло след зло в името на перверзия, смятана за нещо по-добро.