Вчера съдът не даде ход на делото и го върна заради пропуски в обвинението, за които съобщи защитата на бизнесмена. Прокурорката по делото Маргарита Немска заяви, че не е съгласна със становището на съдиите, но ще се съобрази с него.
Обвинението срещу Ковачки е за извършени две продължавани престъпления, съобщиха днес от прокуратурата. Според обвинителния акт за периода от 14.02.2005 г. до 14.07.2008 г. в град София, в качеството си на едноличен търговец и като собственик и управител на търговски дружества, лично и посредством упълномощени от него лица, подавали пред НАП декларации и отчетни регистри – дневници за покупки, с невярно съдържание, като по този начин Христо Ковачки избегнал плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в особено големи размери – 16 781 960,72 лева.
Председателят на съда Георги Колев изрази задоволството си, че прокуратурата е върнала делото за по-малко от 24 часа. Радвам се за бързата работа на колегите си, които са коригирали неточностите в обвинителния акт, допълни Колев, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че така трябва да се процедира и в бъдеще. На въпрос как приемат политическите критики, че делото бе спряно, магистратът отговори, че ще извърши проверка в неговите компетентности.
Запитан има ли конфликт на интереси в това, че съдийка по делото е теглила лизинг от фирма, приближена на Ковачки, Колев отвърна, че ще извърши проверка в едноседмичен срок. Той бе категоричен, че не може да смени съдебния състав, а това може да стане единствено по решение на състава.
Самата съдийка - Александра Иванова, е дала обяснения, че е изтеглила кредит от една от големите банки и няма конфликт на интереси.
Делото бе насрочено за 17 декември.