Всички обаче са категорични, че среща с извънземните ще имаме в следващите 10-15 години.
"Те и в момента са тук около нас", казва заместник-директорът на Института по космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов. Според него извънземните същества ни наблюдават постоянно.
"Те не са враждебно настроени към нас, по-скоро искат да ни помогнат. Ние обаче все още не сме дорасли да осъществим пряк контакт с тях. Те са готови да ни помогнат, но ние не знаем какво да поискаме от тях при една подобна среща", смята ученият.
По думите му няма да успеем да достигнем до съществата прослушвайки космическия ефир с помощта на радиотелескопи. Самите извънземни били категорични, че връзката с тях няма да стане чрез радиовълните, а чрез мисълта.
"Дори Ватикана вече се съгласява, че извънземните съществуват", казва още  Филипов. Според него със сигурност през следващите 10-15 години ще имаме пряк контакт със съществата.
"Извънземните ни критикуват за аморалното ни поведение, като в това влагат отношението ни към природата или по-скоро вмешателството ни в процесите, които противоречат на природата. Съществата от други измерения, планети и галактики не разбират изкуственото оплождане или козметиката, която създаваме и ползваме. Според тях по този начин противоречим на природата", обяснява още служителят на БАН.
По думите му извънземните смятат, че причина за глобалното затопляне е т.нар. инженерна инфраструктура. На въпрос, зададен от наши икономисти, „Кога ще свърши глобалната икономическа криза?”, пък извънземните отговорили - „Край на оръжията, единомислие”, твърди Филипов.
В момента той и неговият екип анализират получените от извънземните отговори, за да изготвят стратегията си за следващия контакт, който вероятно ще бъде през пролетта. Само за последната година на земното кълбо са се образували около 150 пиктограми или т.нар. житни кръгове.