Обектите са спрени заради несъздадени безопасни и здравословни условия на труд, както и липсата на всякакви мерки за елиминиране на риска от падане. Според статистиката всяка трета смъртна злополука е в отрасъл „Строителство”.
На единия обект работеха 11 души, които са декларирали доходи между 350 и 500 лв. месечно. Шестима от работниците на двата обекта са посочили, че не знаят дали имат трудов договор. Всички работници първоначално бяха без каски и без лични предпазни средства.
Главен инспектор Екатерина Асенова обясни, ,цитирана от "Фокус", че на единия обект са констатирани нестандартни конструкции, които служат за парапети на опасни технологични отвори. Констатирано е и необезопасено ел. табло. Асенова посочи че работниците нямат право да работят без на обекта да е главният технически ръководител. В момента на проверката той не беше на обекта. Той беше извикан и обясни, че на се работи в събота по силата на вътрешна заповед, като през седмицата са предвидени два почивни дни.
Инспектор Любомир Владимиров каза, че вторият обект също се спира за необезопасени етажни отвори, нестандартни стълби и необезопасени машини Той посочи, че четирима работници на обекта не знаят дали имат трудов договор, не знаят дори кой ги е наел. Те са от Силистренско и след като се свързали с отговорника за обекта, той им казал да си събират нещата и да си ходят. Владимиров каза още, че при следващи проверки може да бъде сигнализирана прокуратурата. Проверките се провеждат в събота, тъй като работодателите са свикнали да бъдат проверяване през работното време на инспекторите в делничните дни.