Организатори на форума са ЦПНРД и Варненската и Великопреславска митрополия, предаде  БТА.
Православната църква съдържа съкровища, но смята, че хората трябва сами да идват и да ги намират, посочи проф. Желев. Според него свещениците, въпреки че са малко на брой и имат много работа, трябва да намират време и за учителска дейност, защото хората имат нужда от просвещение.
Реално в България няма 110-120 вероизповедания, както са регистрирани, каза проф. Желев. По думите му, ако законодателството се промени и се направи пререгистрация, броят им ще бъде сведен до не повече от 20.
Желев коментира, че в момента опасните тоталитарни и деструктивни религиозни движения, които действат в страната, са максимум 15. По думите му например Църквата на Муун, както и сциентолозите, се целят във високите етажи на властта. Те имат привърженици сред интелектуалците, хората от научните среди в университетите, стигат дори до съветници на правителствено равнище, посочи Желев. Той уточни, че голяма активност у нас проявяват от Свидетелите на Йехова.
За отделния християнин най-опасна е сектата, в която е попаднал негов близък, коментира проф. Александър Дворкин - ръководител на Център за религиозни изследвания и на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите. Като най-активни той посочи Свидетелите на Йехова, харизматиците, поклонниците на Кришна.
В България работят и няколко руски секти, сред които следовниците на Висарион, на Анастасия и на Норбеков, посочи ученият. Според него влизането в секта става, когато човек е по-лабилен психически. В ситуация на криза и стрес обаче всеки може да прояви лабилност, предупреди Дворкин. Той каза, че при влизане в секта близките трябва да проявяват голямо търпение и да не прекъсват контакта си с този, който се е подвел. Конфликтите само ще го отблъснат и ще утвърдят позициите на сектантите, добави руският учен.