Полицаите му пуснали покана да се яви в Девето РПУ в столицата, тъй като с автомобила му имало проблем. След като 47-годишният Валентин отишъл в районното, част от нападнатите от него деца го разпознали. Криминалистите използвали утвърден в САЩ метод за арест, тъй като педофилите са склонни към самоубийство и при най-малките съмнения, че могат или са разкрити, довериха униформени.
Още при първия разпит маниакът признал за част от гнусните престъпления, които е извършвал с децата. Не пожелал обаче да каже как и кога е подбирал жертвите си. Разказал, че купувал спринцовките преди всяко нападение и никога не използвал една и съща игла при атаките. В спринцовките пък слагал чиста вода или физиологичен разтвор. Валентин не е обяснил на психолозите от МВР защо е извършвал убожданията на децата. "Лекувах ги, защото бяха тъжни", било единственото му обяснение.
Тепърва експертите от МВР ще правят пълен психопортрет на Валентин и ще установяват педофилските му наклонности.
Години наред Валентин е гледал как доктори и сестри поставят инжекции на пациенти, тъй като е работел като шофьор в Бърза помощ. Оттам според психолози е дошло и пристрастяването му към спринцовките.
"Издебвал ги е, когато са сами, примамвал ги е. Явно се е вживявал, че е доктор, защото когато не е успявал да убоде детето, защото е реагирало, им е гледал гърлата. Казвал е "спокойно, аз съм доктор", обясни Теменужка Капчина от "Детска престъпност" - ОДП София пред bTV.
Сестри и доктори трудно се сетиха за колегата си Валентин. Най-много им помогна описанието на полицията и фотороботът.
"Беше тих и спокоен човек, обичаше да гледа, но никога не питаше какво лекарство поставяме с инжекциите", разказа сестра от спешното.
Преди да отиде в Бърза помощ, Валентин е работил в сухопътни войски до пенсионирането си. Последната месторабота на извратеняка е общинската фирма "Егида". Валентин е бил гард в училище, но от полицията категорично отказаха да съобщят кое е то. Но уточниха, че не е имало никакви оплаквания от деца срещу него. Напуснал е по собствено желание, а колегите му коментират, че често след работа се запивал.
Мъжът, когото психолозите определят като педофил, живеел сам до преди шест месеца в столичния квартал "Обеля". Там се води и по адресна регистрация. Въпреки усилията на разследващите обаче съседи твърдели, че не го познават добре, тъй като не бил общителен. Преди половин година той  продал жилището и оттогава живеел на различни места из столицата. Отсядал при различни приятели за по седмица, две и след това отивал на друго място. 47-годишният изверг не е женен. Няма и деца. Родителите му се споминали преди години и му оставили жилището, което той впоследствие продал.
Първият случай на нападение е от преди 9 години, когато жертвата е 9-годишно момиченце. То и досега живее същия блок и вече е 18-годишна девойка.
"Аз чаках асансьора и той ме завлече нагоре по стълбите. Непознат, не се заключваше вратата. Държа ме с гръб към него. Беше зад мен, долу ми пипаше крака, обърна се, изпусна си нещо. Тук, малко по-надолу още едно момиче беше пострадало", разказа момичето пред bTV.