Информацията беше публикувана в пловдивски издания. Фалшиви бели и червени вина са засечени при проверки в две изби в региона, съобщи вчера в."Твоят ден". При лабораторните анализи във виното на "Брезово България" и на "Атлас 99" във Войводиново не била открита винена киселина, а оцветителите били синтетични и неразрешени от закона. "В тях имаше сам боя, вода и спирт", разкрива служител на Изпълнителната агенция по лозата и виното, участвала в проверките. Вината били менте, но не носели рискове за здравето. И на двата винпрома са съставени актове за по 30 000 лв., които те атакуват в съда, уточнява изданието.
Днес апелативният прокурор Андрей Атанасов е възложил на Районна прокуратура извършването на спешна проверка по случая. Тя пък, от своя страна, е разпоредила съвместна проверка на Икономическа полиция, РИОКОЗ и Изпълнителна агенция по лозата и виното.
Ще се проверява дейността на двете винарски изби, доставчиците и производителите на виното. Трябва да бъдат взети проби за лабораторен анализ, за да се установи дали съдържат вредни за здравето вещества, както и установяване на лицата, длъжни да упражняват контрол върху качеството на продукцията при бутилирането й.
Ако бъдат доказани закононарушения, виновните могат да бъдат съдени по чл. 350 от Наказателния кодекс: който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, се наказва с лишаване от свобода до 5 г.
Преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви една от новите мерки на държавата - за по-точно отчитане на бутилираните количества вино на тръбите във винпромите ще бъдат монтирани специални датчици, които няма да позволят бутилиране на неотчетен алкохол.