Ако човек често боледува, развива усложнения, "прихваща" всяка инфекция, често му се налага да взема антибиотици, тогава той трябва да се обърне към специалист имунолог, съветва експертът, предаде БТА. В този случай е необходимо да се диагностицира дали имунната система е релативно или по-тежко увредена и да се премине към нейното стимулиране.
Профилактиката трябва да започне в края на есента и началото на зимата. Имунната система трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината, смята проф. Наумова. За да се предпазим от всички заобикалящи ни вредни "агенти", ритъмът ни на живот трябва да бъде съобразен с условията за поддържане на добра имунна система.
Всеки стрес или рязка промяна в начина ни на живот, в храненето, в смяната на екологичната обстановка се отразява на имунната система. Ако човек реши изведнъж да спазва някаква диета, това е огромен стрес за организма, отбеляза Наумова. По думите й, всяка драстична промяна се отразява негативно на имунната система.
Човек трябва да умее да си почива, да намира време за разходка сред природата, а не да прекарва свободното си време в задимени помещения, или пред компютъра, препоръчва имунологът. За да поддържаме стабилна имунна система винаги трябва да се стремим към природосъобразен начин на живот.
Имунната система до голяма степен е съставена от белтъчни вещества (имуноглобулини), които са едни от най-важните защитни елементи срещу бактерии. За да се поддържа нормалното ниво на тези антитела трябва да се храним пълноценно и да приемаме всички необходими за организма вещества, обясни специалистът. Имунната система отслабва след всяко вирусно или бактериално заболяване.
Добре е организмът сам да се справи с настинката, а не да го тровим безразборно с различни лекарства. Веднъж или два пъти в година е нормално човек да "хване" вирусна инфекция, коментира проф. Наумова. След като веднага се вземат адекватни мерки и се осигури един-два дни почивка на организма, тогава настинката не се задълбочава и организмът се възстановява много по-бързо, допълни тя.
Непълноценното хранене също може да понижи имунната система, затова е важно човек да консумира пълноценна и разнообразна храна. Всички лекарства, които се приемат, особено антибиотиците, също подтискат за известен период от време имунната система, поясни експертът.
С най-стабилен имунитет разполагаме в началото на есента, след обилния на светлина летен сезон. Слънцето е чудесен фактор, който стимулира имунитет, коментира проф. Наумова.
Най-изтощена е имунната система в началото на пролетта, след зимния период, когато храненето е с ограничен прием на витамини, липсва благотворното влияние на слънцето, както и закалителните процедури.
За поддържането на стабилна имунна система е необходим редовен прием на храна, богата на белтъчини, витамини и минерали, съветва специалистът. Важно е да осигуряваме почивка на организма си и при всяка възможност да се възползваме от разходка на чист въздух сред природата. Най-добрият съвет е да се придържаме доколкото е възможно към природосъобразен начин на живот.
Във връзка с приема на хранителни добавки, наричани още "имуностимулатори" проф. Наумова заяви, че няма проучвания за точния им състав, механизъм на действие и странични ефекти. Не бихме могли да оценим обективно влиянието на подобни препарати, за които не сме сигурни какво точно съдържат, коментира тя. Ако всички органи и системи работят нормално, няма някакви хронични и тежки заболявания, няма нужда организмът да се подлага на детоксикация, смята проф. Елисавета Наумова. Ефектът от детоксикацията в драстични форми, като лишаване на организма от храна за период от 10-15 дни, е временен и силно подтиска имунната система, отбеляза специалистът.