"Настояваме за пререгистрация на нетрадиционните за България вероизповедания, сред които са и "Свидетели на Йехова", заяви регионалният координатор на ВМРО Костадин Костадинов, цитиран от БНР.
Конгресът започна при засилена полицейска охрана в Органовата зала в Добрич. На предварително обявения протест и литийно шествие се отзоваха местната организация на ВМРО, членове на Атака и воеводи от Варна.
Лидерът на младежката ВМРО -Добрич Пламен Николов заяви, че сектата е антихуманна, антидържавна, отрича държавните символи, обявява останалите религии за фалшиви, а отказът от кръвопреливане, към който зове сектата, в много случаи е подбудителство към самоубийство.
При наемането на Органовата зала може и да няма закононарушения, но защо да нямаме достъп в една обществена сграда, символ на културния живот в града, щом си плащаме данъците, попита Пламен Николов. Според координатора на ВМРО за Североизточна България Костадин Костадинов такова нещо във Варна не може да се случи.
В Добрич не само че не се дава отпор на сектата, но на всичкото отгоре й се оказва пълно съдействие. Добрич е един от малкото градове, в които "Свидетели на Йехова" не само че има структура, но и официална сграда.
ВМРО организира подписка, в която вече са се разписали над 3000 души, с искане законодателната власт да забрани дейността на "Свидетели на Йехова" у нас. Подготвено е и отворено писмо до премиера, председателя на НС, Дирекцията по вероизповедания към МС.
И след началото на протеста обещаното от църквата литийно шествие така и не се състоя, защото свещениците били заети с традиционните служби преди Петковден.
"Свидетели на Йехова" е официално призната религия във всички страни на Европейския съюз, включително и в България е законно уредена, заяви Стоян Стефанов, представител на движението. По думите му конгресът, на който присъстват и представители на Швеция, Гърция, Франция и на други страни, протича под мотото "Остава само още малко време" и дава вяра на хората как да се справят с всекидневните проблеми в тези трудни времена. Всяка партия и движение и дори отделен човек може да протестира, но ние не искаме да бъдем националисти като тях, добави Стефанов.