Това съобщи руската генерална прокуратура, цитирана от АФП и БТА.
"Следственият комитет на прокуратурата получи официално потвърждение от московска болница за смъртта на Вячеслав Иванков, жертва на опит за убийство, за който се водеше следствие", се казва в комюникето.
Япончик беше ранен с огнестрелно оръжие в стомаха и въпреки няколко операции, на които беше подложен, лекарите не можаха да спасят живота му. Атентатът срещу 69-годишния мафиот беше извършен на 28 юли в момент, когато той излизаше от московско кафене.
За следователите няма съмнение, че покушението е било поръчково, твърди анонимен източник от правоохранителните органи. Япончик, който живееше отдавна в чужбина, бил инкогнито в Москва през юли да урежда спор между две криминални групировки, контролиращи хазартния бизнес в руската столица. Явно една от тях е решила да го отстрани след неуспешни преговори.
Още през 1982 г., по времето на Съветския съюз, Иванков, който получава прякора си заради дръпнатите очи и страстта си към бойните изкуства, е осъден на 14 години затвор за въоръжено нападение. Освободен е предсрочно през 1991 г. и емигрира в САЩ, където е арестуван за организиране на фиктивен брак, и също лежи в затвора за изнудване на двама руснаци с 3,5 милиона долара.
През 2004 г. е екстрадиран в Русия по искане на прокуратурата, която го обвинява за убийство на двама турци в Москва през 1992 г., но през 2005 г. е оправдан.