Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация, цитирани от БТА. Повод за забраната стана декларация на общински съветници от "Атака", които протестираха срещу участието на Черни в проекта "Отражения от бъдещето" на пловдивския художник Емил Миразчиев.
Изложбата ще бъде открита на 10 октомври, когато се очаква пристигането на Давид Черни, който е потвърдил участието си.
Славчо Атанасов забрани показването на инсталацията с мотивите, че отношението на Черни към страната ни е обидно и че "Баня Старинна" е общинска собственост, с която градоначалникът може да се разпорежда.
По думите на кмета Давид Черни може да бъде посрещнат в "някое кафене или частно заведение ".
България е държава с древна култура и история и е въпрос на знание да разбереш, че подобна художествена интерпретация, каквато направи Черни, е най-малкото нелепа, коментира още кметът на Пловдив.
Дейвид Черни ще пристигне в Пловдив въпреки забраната, заяви организаторът на експозицията Емил Миразчиев.
„Той е чешки поданик и който му забранява да дойде в Пловдив, да си търпи последствията. Той е артист, художник, колега, аз го каня с добро, за да повдигнем отново дебата за това накъде върви България и какво е бъдещето й. Ние имаме едни нови обещания на новата власт и искаме тя да направи нещо конкретно. Черни ще пристигне от Щатите, където работи, със собствен самолет. Той е много зает човек и ще направи страхотен компромис, за да дойде в България само за един ден. Дейвид Черни е ангажиран и работи в Щатите по големи корпоративни проекти, прави големи инсталации и скулптури", каза още Миразчиев, според когото той не е случаен човек.