Тестовете сочат, че поставянето й е повлияло успешно на 38% от доброволците, върху които е изследвана. Те или са престанали да изпитват нужда от редовен прием на кокаин, или тази им нужда е значително намаляла, допълва агенцията, цитирана от БГНЕС.
Ако бъде одобрена от здравните власти в САЩ и пусната на пазара, новата ваксина ще представлява истинска революция в борбата срещу кокаиновата зависимост. Белият прах, считан погрешно от пристрастените към него за безвреден, атакува т. нар. мозъчен център на удоволствието, предизвиквайки засилена продукция на допамин. Това обаче с времето понижава жизнения тонус, тъй като мозъчната и общата телесна енергия се изчерпва многократно по-бързо.
Редовната употреба на кокаин понижава естествената резистентост на организма срещу други болести, като по този начин го прави зависим от прием на най-различни медикаменти. Редовният прием на кокаин, който обикновено става през носа, води до хронични възпаления на носната лигавица, а в някои случаи и до необратимо разграждане на носната хрущялна преграда.