Това бе съобщено след заседанието на Съвета по европейски въпроси (СЕВ), на което е приета позицията на страната за срещата на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на 12 октомври в Люксембург, предаде БТА. 
Заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов заяви, че всички държави от ЕС ще обявят обща обществена поръчка за противогрипна ваксина, с която безплатно ще бъдат ваксинирани рисковите групи. Ваксината е регистрирана на 1 октомври и цената й не би трябвало да надхвърля 10 евро за доза, заяви Гайдов.
Условията за започване на процедурата вече са налице, е пояснил заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Предстои да бъдат уточнени критериите за гражданите от рисковите групи, за които държавата ще осигури ваксините безплатно.
Към момента у нас са регистрирани 77 случая на опасния вирус, е казал още заместник-министър Гайдов. Двама са производителите на тази ваксина, уточни той. Критериите за това кои са рисковите групи ще бъдат изработени от пандемичния комитет, чийто председател е вицепремиерът Симеон Дянков. Най-вероятно ваксината ще бъде предложена догодина.