Младият мъж е получил първите симптоми на грип на 19 септември в Самоков и е бил приет за лечение в местната болница на 23 септември. Два дни по-късно е установена двустранна пневмония. На 25 септември пациентът е транспортиран за лечение в бившата правителствена болница - „Лозенец”.
5 души са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ „Св. Анна” и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима се изследват в момента, но нито един няма симптоми за наличието на болестта, уточниха от министерството.
Първият починал у нас от новия грипен вирус "А" H1N1 е бил наркозависим. Това съобщи пред журналисти доц. Любомир Спасов - директор на университетската болница  "Лозенец" в София. Засега няма данни по какъв начин се е заразил той.
До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, като всички пациенти са в добро здравословно състояние.
Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, съобщиха от МЗ, на което се позова "Фокус". Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния грип. При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания.
Междувременно шефът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев предупреди, че в България вече може да се говори за пандемия от свински грип.