На борда му е канадският милиардер Ги Лалиберте, собственик на известния "Сирк дю солей", който стана седмият космически турист в историята, предаде БТА.
Петдесетгодишният бивш огнегълтач е платил 35 милиона долара за привилегията да посети МКС. 
Освен първия канадски турист на борда на космическия кораб "Союз" са руският космонавт Максим Сураев и американският астронавт Джефри Уилямс, който е командир на екипажа.
За половин година в околоземна орбита им предстои да извършат близо 50 научни експеримента, да разтоварят три транспортни кораба "Прогрес", да работят с екипажите на три американски совалки и да монтират в открития Космос руски научен модул. За разлика от тях, канадецът Ги Лалиберте ще бъде в околоземна орбита едва 11 дни, като мисията му е да привлече вниманието на света към проблема с недостига на питейна вода.
Космическият турист е създател и собственик на прочутия "Сирк дьо солей". Като бивш акробат и гълтач на огън той е преминал сложната продполетна подготовка едва за 4 месеца, докато обикновено за това е необходима половин година, предаде БНР.
Милиардерът ще има на 9 октомври двучасово шоу от Космоса, посветено на екологията. То ще се излъчва на живо в 14 града по света, както и в интернет. В шоуто ще се включат последователно студия в Лондон, Париж, Ню Йорк, Монреал, Москва, Йоханесбург, Мумбай, Маракеш, Сидни, Токио, Мексико, Рио де Жанейро, Санта Моника (Калифорния) и Тампа (Флорида).
В предаването ще участват бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, ирландската рок група Ю2, певецът Питър Гейбриъл и други.
Идеята на Лалиберте е да насочи вниманието на света върху ценността на чистата вода. Цялото шоу ще се координира от екологичната фондация на Лалиберте "Една капка".
Бивш уличен цирков артист, Ги Лалиберте натрупва огромното си богатство след като успя да превърне "Сирк дьо Солей" в световно известна и изключително популярна институция в сферата на развлеченията, посочва Ройтерс.
Лалиберте е собственик на 95 на сто от акциите на цирковата компания, която през 2009 г. навърши 25 години от създаването си.

Вижте снимки