Нередовно призованият експерт е на мисия в Косово и ще се наложи специално да бъде командирован, за да се яви пред българския съд и да защити експертизата, в която е участвал, съобщи БТА
Инцидентът стана на 28 декември 2007 година на ъгъла на бул."Стамболийски" до сградата на Министерството на здравеопазването. Джок Полфрийман е обвинен, че е причинил смъртта на Монов като е използвал нож.
6 видеокамери показват, че австралиецът и двама негови приятели са пазарували от магазин на ъгъла на бул."Стамболийски", близо до църквата "Св.Неделя". Минути след това компанията се отдалечила от мястото, като тръгнала към Съдебната палата. Малко по-късно от подлеза на метростанция "Сердика" излязла групата на Андрей Монов, която, пристигайки на кръстовището на бул."Стамболийски", започнала разговор, който прераснал в словесен конфликт с трети лица, които стоят на трамвайната спирка.
Вижда се още, че физически контакт между групата на Монов и стоящите на спирката не е имало, а той по-скоро е вербален, обясни Йордан Далуков - вещо лице по процеса, който е анализирал тричасовия запис от видеокамерите.
Той допълни обаче, че качеството на видеозаписите от нощта на инцидента е много лошо и се виждат само тъмни сенки, които тичат назад-напред. По думите му, не е заснет реален физически контакт между групата на Андрей Монов и хората, стоящи на трамвайната спирка. Не може да се установи кой кого първи е нападнал. Разпознаването на подсъдимия е невъзможно, допълни още експертът. От камерите се виждало още, че австралиецът Джок Полфрийман се е върнал десетки метри назад специално заради конфликта. Друга експертиза по делото показва, че когато е бил арестуван, Полфрийман е имал леко охлузване единствено в областта на лакета. Това са установили експерти, които са прегледали Полфрийман веднага след задържането му.
На днешното съдебно заседание бяха приети и други експертизи – проби за кръв и ДНК анализ от Джок Полфрийман, както и експертиза на дрехите на пострадалите лица, съобщи "Фокус".
В съдебната зала дойдоха бабата и лелята на подсъдимия, които пристигнаха специално за това от Австралия, допълва БГНЕС.
Според българските закони Полфрийман може да лежи в затвора най-малко 15 години, но той може и да бъде екстрадиран в родината си, където да излежи присъдата си в случай, че бъде признат за виновен. По делото има постъпили и граждански искове на стойност 250 хиляди лева.
Процесът ще продължи на 29 октомври.