Експлозията е станала на главната улица в центъра на Грозни, булевард "Путин", кръстен на Владимир Путин, който предприе втората чеченска война през 1999 г.
Взривът в Грозни е символичен удар срещу твърденията на Русия, че стабилността се връща в чеченската столица, голяма част от която беше опустошена в двете войни между сепаратистки бунтовници и руски войски през последните 15 години.
Руски осведомителни агенции цитират очевидци, според които атентаторът е жена, но официални лица не потвърждават тази информация. Жените камикадзета, наричани "черните вдовици" бяха отличителен знак на чеченския бунт в началото на десетилетието. Те взривиха два руски пътнически самолета и извършиха кървави атентати близо до Червения площад и в московско метро. Днешният атентатор самоубиец взривил колан с експлозиви докато двама полицаи приближавали пеша и ги ранил сериозно, заедно с други четирима, които се намирали в разположен наблизо автомобил, съобщиха от службата на президента.
По-рано министърът на вътрешните работи на Чечения Руслан Алханов заяви пред агенцията, че двамата сътрудници на милицията сметнали за подозрителна млада жена и решили да проверят документите й. Когато се доближили до нея, тя задействала взривно устройство. Това станало до Дома на модата. В момента на експлозията по булеварда минавала маршрутка. Няма официална информация за пострадали пътници.