Това каза Яне Янков, председател на Националната федерация на таксиметровите шофьори, предаде "Фокус".
За 7 септември бе предвидено откриването на трасето от пл. “Св. Неделя” до стадион “Васил Левски”, като така на практика метрото ще свързва столичните квартали Младост, Люлин и Обеля. Откриването обаче бе отложено заради деня на траур след трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 българи.
Метрото е транспорт, който дърпа голяма част от потребителите на таксиметрова услуга. Естествено, че отварянето на тази метростанция ще пренасочи част от клиентите, които са използвали таксиметрова услуга, към метрото, тъй като е по-бързо, по-евтино и по-удобно, коментира Янков. Въпреки това цената на таксиметровите услуги няма да падне, тъй като и без това сега повечето шофьори работят без печалба, дори са на загуба, обясни председателят на федерацията. 
В София са издадени 6 700 таксиметрови разрешителни. За последните два месеца в столицата реално обаче работят 4 000 - 4 500 коли. Работата е намаляла. Те стоят по стоянките. Нямат и стоянки в момента. Полицаите им правят актове. Нещата са тежки в този бранш, коментира Янков.
Очакваме да има отлив на пътници, но какъв ще бъде той, ще стане ясно след поне седмица-две, след като тръгне новата линия на метрото. Това пък заяви вчера пред “24 часа” Петър Шопов от фирма “Сиси-Т”  - един от най-големите играчи в сектора, с 9 линии в София.