Това предаде БТА, като се позова на Румен Атанасов - председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.
Продажбата на стоватовите лампи с нажежаеми жички е забранена от днес в страните от Европейския съюз. Това е първият етап от планираното преминаване към енергоспестяващи лампи.
Румен Атанасов каза, че не очаква да има увеличение на цените с повече от 2-3 на сто, като увеличението ще е заради необходимостта от препроектирането на някои от габаритите на осветителните тела, ако те не са съвместими с
енергоспестяващите. Същевременно обаче използването на енергоспестяващите лампи в осветителните тела ще позволи
по-икономично да се вложат материали в тях - например кабели и клеми, заради намаляването на мощността на тока.
Практически България не произвежда електрически лампи, каза Атанасов. Единственото предприятие за такива осветителни тела е завод "Светлина" в Сливен, но неговата техника е остаряла и производството му е неконкурентоспособно. Сега 99 на сто от пазара на електрически "крушки" в страната е от внос и в този смисъл въвеждането на европейското изискване няма да се отрази на българската индустрия, отбеляза Атанасов.
През март Европейската комисия прие регламент, който предвижда от 1 септември да започне гратисният период за изтеглянето от пазара на тези осветителни тела. Най-широко използваните лампи - тези от 40 и 25 вата, ще
бъдат забранени за употреба през 2012 година. Мащабната инициатива е част от изпълнението на обявения от Европейската комисия амбициозен план до 2020 г. емисиите на парникови газове в Европейския съюз да бъдат намалени с 20 на сто. Използването на енергоспестяващи лампи ще намали тези емисии с 15 милиона тона годишно, изтъкнаха експерти на Европейската комисия.
Румен Атанасов припомни, че големите разходи на едно домакинство не са свързани с осветлението, а главно с консумацията на електроенергия от хладилниците, пералните, готварските печки, бойлерите. В този смисъл не може да се каже с колко ще се се свият разходите на домакинство след масово въвеждане на енергоспестяващи "крушки", защото те зависят от това какви други електроуреди употребява едно семейство, каза Атанасов. Европейската тенденция обаче е насочена към пестене на енергия и във връзка с това се очаква ЕК да въведе забрана на стенд бай-режима на електроуредите. Той припомни, че европейското законодателство предвижда до 2020 година консумацията на електроенергия на електротехническите продукти да намалее с 20 на сто.