Това каза министърът на правосъдието Маргарита Попова на пресконференция по повод вчерашното отнемане на седемгодишния Павел от баща му Тодор Василев. Тя уточни, че момченцето вече е в Полша, предаде БТА.
Преди няколко месеца майката - полякинята Барбара, успя да вземе и дъщеря им Николета, като детето беше отведено насилствено.
Попова каза днес, че другият избор на министерството би бил да се скрият зад емоциите и да погазят закона без мотиви за това. Тя посочи, че вчера е приключило изпълнението на производството за връщане на децата при майка им след решение за това на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд.
Правосъдният министър добави, че от правна гледна точка случаят е ясен - има влязло в сила съдебно решение, което трябва да бъде изпълнено. Тя посочи, че уважава емоционалните реакции на българските граждани, които имат съмнение в правотата на техните действия, но попита ако утре бъде отказано да се върнат деца в България чрез погазване на закона, как трябва да се реагира.
От своя страна зам.-председателят на Агенцията за закрила на детето Христо Монов коментира, че Павел и Николета са станали жертва на отношенията между родителите си. Бащата отказал помощ от психолози, като по-скоро искал да натрие носа на жена си, колкото да помогне на децата си.
Заместник-министър Даниела Машева пък съобщи, че за 2008 г. по Хагската конвенция по подобни случаи има 43 молби в България. От тях България е замолена да върне деца в 15 случая, а е подала молби до други страни в 28 случая. От януари до юли т.г. подобни молби са 25, от които България е помолила да бъдат върнати деца по 14 случая и е била замолена по 11. В България са върнати пет деца за тази година, от които три са от Франция, едно от САЩ и едно от Австрия. Машева добави, че тази статистика сочи, че и другите държави спазват реда на конвенцията. Тя каза, че при вчерашните действия връщането на 7-годишния Павел на майка му са били изцяло в компетенцията на съдебния изпълнител и не е имало нарушения на правата на баща му Тодор.