Това заяви доскорошният генерален секретар на МВР, а вече заместник-министър на вътрешните работи Павлин Димитров по Нова телевизия. Той подкрепи решението на министър Цветан Цветанов полицаите, които работят на улицата, да ползват бойни, а не стоп-патрони, както досега. Това стана след смъртта на простреляния от банидити полицай Любомир Митов.
"Стоп-патроните са чудесни, но за тренировки. На българските полицаи са им необходими самочувствие и подкрепа. Все пак те работят в защита на българското общество. Законът на пръв поглед е изчистен - полицаят има правомощията да използва оръжие при условия на неизбежна отбрана. Те обаче са неизяснени. Оттам идва несигурността на служителите. А българският полицай не трябва да се притеснява, когато използва оръжието си правомерно. Аз винаги съм бил за по-остри действия, но никога не бих ги разпоредил, ако нямам гаранция, че мога да защитя служителите си. От 10 години се боря за рестриктивен закон за оръжията. За жалост от 2002 година той стана по-либерален", заяви Димитров, цитиран от БЛИЦ.
Думите на заместник-министъра бяха подкрепени от бившия директор на Института по психология към МВР Бойко Ганчевски, който сега е преподавател в Академията на министерството.
“Да се върнем 10 години назад. Тогава нашият полицай изпитваше страх от употребата на оръжие, тъй като правилата за това не бяха уточнени. Все още е така. По този въпрос трябва да работи Народното събрание. Сега полицаят стана сравнително по-уверен на базата на подкрепата на МВР, но все още няма нужната психологическа подготовка. Това води до липса на увереност при използването на оръжие”, коментира Ганчевски.
“Първата грешка на полицая е страхът, който води до паника  и хаос в ситуациите. Друг проблем е понижената концентрация, която блокира трезвия разсъдък. Когато попадне в "гореща" ситуация, униформеният не мисли как да блокира противника, а за последствията от евентуална употреба на оръжие - какво ще кажат началниците, обществото, медиите. Не само в Академията, а и в самите дирекции на МВР трябва да се провежда обучение за разпознаване нивото на опасността в съответните ситуации”, категоричен бе той.
Той даде за пример САЩ, където са си решили проблемите, използвайки патрони с електрически заряд, защото, все пак, целта е обезвреждането на престъпника, а не неговата смърт.
"Въпреки това приветствам решението на Цветанов за раздаване на бойни патрони. Така той отправя едновременно две послания. Към полицаите - че получават доверие за радикални действия срещу непосредствената опасност, и към престъпниците - че срещу тях вече ще се работи с крайни средства. Особено драстични трябва да са мерките срещу хората, които използват неправомерно оръжие, особено когато то е насочено срещу униформени служители, а не да раздават наказания като пробации, барбекюта и т.н.”, заяви още Ганчевски, намеквайки за скандалите около Митьо Очите в затвора в Казичене.