Изход от това положение е навременното отказване от нейната употреба. "Фитоестрогените се явяват антагонисти на тестостерона, най- важният полов хормон при мъжете. При прекомерна употреба на бира, действието на тестостерона намалява", съобщи урологът-андролог Валерий Давидян, цитиран в likar.info, предаде БЛИЦ.
Ученият смята, че злоупотребата с бира има неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм. В най-лошия случай тя може да доведе до импотенция при мъжа. Освен това, благодарение на действието на фитоестрогените се повишава производството на женски полови хормони в организма на мъжа. В резултат на това у представителите на силния пол намалява мускулната маса, окосмяването по тялото и лицето, увеличиват се гърдите и бедрата. Започва да се формира мъжка фигура от женски тип.
Освен по-горе изброеното, редовната употреба на бира води до увеличаване на теглото, появата на "бирено коремче", дисфункция на жлъчката и жлъчните пътища.
Според медиците пристрасяването към бирата при подрастващите води до печални резултати. В началото се появява отслабване на паметта и вниманието, а по-късно и забавяне на моторните функции. Психотерапевтите твърдят, че освен изменения във физиката, по късно ще настъпят промени и в психиката. Успокоителната обратна гледна точка застъпва психологът Юри Левченко - той твърди, че злоупотребата с бира може да влияе на бъбреците и черния дроб, но няма негативно въздействие върху психиката на човека.