Всичко започнало преди 16 години, когато на най- дългата улица в димитровградския квартал "Черноконево", където непрекъснато минават амбулантни търговци, се появява непознат мъж, който се представя като Милчо. Той обаче не продава продукти, а трудов стаж. И бабите, на които остава малко до пенсия, започват да купуват на килограм.
"Каза, че е от София. От НОИ. Всичко оригинално. И действително, че е било оригинално", разказва Танка Радева на 69 години пред  bTV.
"2 хиляди лева дадох за тоя стаж. 7 години ми даде тоя човек. Аз исках 3, а той пише там. Дявол да го вземе, ние не сме грамотни хора", казва пък връстничката й Гинка Колева.
Измамата лъсва преди 4 години. Оказва се, че много от хората тук са си напазарували трудов стаж - по 3, по 6, по 9 години - като живоотновъди във Врачанските села.
"Нали знаеш хората, ние сме като овцете. Като види едната, че минава реката и хайде - и другите минават. Същото и хората сме така", продължава ГинкаНа стари години жените са осъдени. Някой на година - условно, други - 6 месеца на пробация.
"Шест месеца аз ходих всяка сутрин да се подписвам. Като че ли съм отворила някакъв склад  или някакъв магазин. Да съм крала или пък да съм убила някой", оплаква се баба Гинка.
С присъдата върви и глоба. Някой плащат накуп надвзетите пари, а на други държавата започва да удържа всеки месец от пенсията. С лихвите сумите достигат близо 20 хиляди лева на човек.
"Когато бях с оня фалшив стаж,  вземах 88 лева. Сега ми дават 74 лева", обяснява пък Танка Радева.
С увеличението на пенсиите размерът на удръжките расте и бабите стават все по-бедни. Някои започват да припечелват допълнително. Бай Васил Маринов, на 68 години, например плете метли, защото и неговата пенсия е орязана. Той плаща чужди пари.
"Плащам дълга на бабата. Това плащам. Даже и децата намесват в тая работа. Нали като наследници и тях, мисля, че ще ги хване законът. Те нямат нищо общо или аз - като тя вече е починала", заявява дядото.
Въпреки че жената на бай Васил е починала, всеки месец той плаща от пенсията си 30 лева заради нейния каприз да се пенсионира по-рано. Преди дни мъжът получава писмо от президенството, от което разбира, че Георги Първанов е опростил дълга му. Но парите остават като задължение на трите им деца.
"Човек се мами, нали. Има хора, крадат милиони, милиарди крадат. И нищо не им правят. А пък тука- за една дребна работа. Тези пари са, как да ви кажа, капка в морето", допълва бай Васил.
Молба до президента за опрощаване на дълговете са написали и другите жени от квартала. Някои вече са получили опрощение, други все още чакат. И приемат присъдата си като достатъчно наказание за стореното.
"Не се чувствам престъпник. Чувствам се виновна, че в момента не можах да разбера, че не трябваше да го взема. Виновна. Но за престъпник - не, защото престъпниците правят много работи - колят, бесят, крадат, нали? Убиват - това е престъпник. Аз не съм", казва баба Гинка.
Бабите са единствените заловени престъпници в схемата, а за измамника държавните институции не могат да си спомнят дали е открит, заловен и осъден.
Предполага се, че схемата е сработила в десетки села в Южна България и в нея са участвали доста хора, с познания и позиции в осигурителната система.