Вчера ръководството на КТ Подкрепа" съобщи, че е поискано от вицепремиера да бъдат проверени субсидиите, които държавата и общините са дали на вероизповеданията през последните години.
Синдикатът иска и проверка дали се плащат социални осигуровки на хората, които работят за църквата.

Дянков съобщи, че вече е предал в НАП материали по случая, предадени му от синдиката преди месец и половина, предаде БТА. 

В началото на октомври президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев обеща да направи в най-скоро време разкрития за потресаващи злоупотреби в Българската православна църква. Още тогава той заяви, че е разговарял за това с вицепремиера Симеон Дянков.
От "Подкрепа" обясниха, че става дума за нарушения при заменки на църковни имоти, ремонт на сградата на Богословския факултет и масовото неплащане на осигуровки на свещеници. Един от сигналите е свързан с отпускането на около един милион лева през 2000 година за ремонт на бившата Духовна академия, по настояще Богословски факултет, за който е сезирана прокуратурата, но без резултат, предаде бТВ.

Според д-р Константин Тренчев проверка как църквата използва парите, които получава от държавата, не е правена от две десетилетия, въпреки че всяка година тя получава субсидии от бюджета.  През 2008 г. сумата е била 1,8 млн. лв., през 2009 г. - 1,9 млн. лв., а през 2010 г. заради кризата е намалена до 1,5 млн. лв., съобщи "24 часа".

Вчера Тренчев  коментира, че проверката "ще позволи на Църквата като вековна институция да бъде стожер на морала в българското общество".
"Няма нищо скрито, което да не стане явно", допълни той. Тренчев не пропусна да припомни, че от три години Светият синод няма главен счетоводител.
КТ „Подкрепа" иска също подробна проверка за неплатените осигуровки на църковните служители. Преди време по настояване на синдиката Главна инспекция по труда е започнала проверка, от която става ясно, че в Плевенската епархия само един служител е с платени осигуровки, освен това са проверени едва 10% от обектите, които трябва да бъдат проверени.

"Не са открити почти никакви нарушения в епархиите", заяви по-рано Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, коментирайки проверката на Инспекцията по труда, предаде  Дарик. Той определи като манипулация и информацията,че Светият синод на тайно заседание е вдигнал двойно заплатите на свещениците.

Преди дни КТ "Подкрепа" настоя за прилагане на Закона за досиетата и към Българската православна църква. Светият синод първоначално беше готов да даде информация за разриване на сътрудниците на бившите служби, но после се отметна.
По думите на митрополит Кирил обаче Светият Синод ще предаде списък с личните данни на висшия клир на Комисията по досиетата, но изрази съмнение колко редно е това. Той заяви, че не се страхува от отварянето на досиетата, тъй като никога не е писал доноси. Според него обаче, трябва да има юридическо тълкуване на казуса, тъй като Българската православна църква не е религиозна общност и е отделена от държавата.
Българската православна църква е заплашена с глоба от 15 000 до 30 000 лева, ако не изпълни закона и не предостави личните данни на висшия клир, за да бъде проверен за агентурно минало, стана ясно преди ден.


Министър Дянков прогнозира още днес, че с около два месеца ще се отложи влизането в сила нановия модел на заплащане в държавната администрация заради това, че част от законите, които са необходими за въвеждането му, не са преминали през парламента.
"Разчитахме миналата седмица да сме в парламента, заради популисткото вето на Първанов се наложи цяла седмица да работим по това и съответно два-три от законите - Законът за хазарта, за публично-частното партньорство и за държавния служител, остават за януари", каза министърът.
ИЗБРАНО