Военните и членовете на милициите са превзели част от квартала Кадисия в северната част на Тикрит, съобщиха Ройтерс и Франс прес

Сега военните са започнали да прочистват от бойци на "Ислямска държава" квартала, заяви високопоставен иракски представител.

Тикрит беше превзет от ислямистите преди девет месеца, припомня Ройтерс. Битката за Тикрит, родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин, е ключов тест за успеха на офанзивата срещу радикалната групировка.

Офанзивата срещу града започна преди 10 дни и в нея участват иракски военни, шиитски милиции, кюрдски бойци и сунитски племенни бойци, застанали на страната на правителството в Багдад, посочва Франс прес.

Вчера сутринта иракските въоръжени сили влязоха в град Алам, който се намира в непосредствена близост до Тикрит, а армейски командир в провинция Салах ад Дин съобщи, че танкове "Ейбрамс" американско производство и БТР-и са заели позиции за да щурмуват Тикрит. 

Битката за пълния контрол на Тикрит се очертава сложна, посочи иракски високопоставен представител, пожелал анонимност. Пред нас имаме не бойци, с които да се сражаваме, а терен, на който са заложени взривни устройства и снайперисти. Отработена тактика на джихадистите е да залагат многобройни взривни устройства в градовете, които се готвят да напускат.

В иракската офанзива участват и съюзени с тях шиитски милиции. С участието си шиитските сили се опитват да отмъстят за масовото убийство от "Ислямска държава" на 1200 шиитски бойци, които групировката плени миналата година.

САЩ смятат, че шиитските милиции съставляват две трети от силите, участващи в офанзивата, предаде ДПА.

Иракските сили не са подпомагани пряко в тази битка от андижихадистката международна коалиция, нанасяща удари по позиции на ИД в Ирак и Сирия.

Иракските сили обаче получават подкрепата на Иран, който оказа военна помощ на иракските шиитски милиции, доставяйки им артилерия , обучавайки техни членове и споделяйки с тях информации, заяви в понеделник американският генерал Мартин Демпси, който беше на кратка визита в Багдад.