Това съобщи директорът на учебното заведение Виктор Кръстев, който обясни, че самият той е уведомен за пострадалото момиче тази сутрин, предаде БТА.

Ученичката е скрила, че е пострадала поради неудобство, защото е получила нараняване в областта на таза. Тя признала късно вечерта пред родителите си. Момичето, придружено от родителите си и психолог, днес е дало показания пред полицията.

Вчера към 16 часа е подаден сигнал на телефон 112 за стрелба с въздушна пушка от жилищен блок и пострадали трима 15-годишни ученици от СОУ "Христо Ботев". Задържани за стрелбата са двама младежи- на 21 и 24 години. От жилището на по-младия е стреляно, съобщиха от врачанската полиция.

Директорът Кръстев разказа, че инцидентът е станал в голямото междучасие, когато деветокласниците излезли от училищния двор и отишли до кафемашина, намираща се на съседен жилищен блок на ул. "Георги Бързашки".

Момичетата тръгнали през тунел в сградата, за да излязат от другата страна, където често се събират в междучасията. Тогава започнала стрелбата от капандурата на таван на съседна на блока триетажна сграда.

Улучените деца извикали и техният съученик изтичал в тунела, за да види какво става и също бил прострелян в корема, обясни Виктор Кръстев. Медицинският фелдшер на училището веднага се е отзовала и е обработила раните на простреляните. Те са били повърхностни. По думите на директора полицейските екипи са се отзовали на мястото на инцидента за по-малко от десет минути.

Със съдействието на живущите в съседните блокове униформените бързо установили стрелците и ги задържали. Иззето е и оръжието - въздушна пушка. Мотивите им да стрелят по учениците до момента не са ясни.

Двамата са задържани за 24 часа, а събраните материали по случая са докладвани в прокуратурата. По-късно от там уточниха, че са им повдигнати обвинения за хулиганство и причиняване на леки телесни повреди. Днес следобяд те са освободени от ареста, като им е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Уведомени са отдел "Закрила на детето" и Регионалният инспекторат по образованието във Враца.
ИЗБРАНО